Nieuws

Troonrede 2021: Klimaatmaatregelen moeten worden versneld

Klimaatverandering, een ‘allesomvattend probleem’, aldus de Koning

Afgelopen dinsdag 21 september was het weer zover: Koning Willem-Alexander opende het kabinetsjaar 2021-2022 met het voorlezen van de troonrede. Er is in het afgelopen jaar veel gebeurd, en de Koning noemde grote binnenlandse problemen die moeten worden aangepakt: de toegankelijheid van de woningmarkt, de vermindering van de stikstofuitstoot en kansenongelijkheid in het onderwijs en arbeidsmarkt. Ook sprak de koning over “allesomvattende problemen”, zoals klimaatverandering en schuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel.

 

Alles op alles om de doelstelling van de Klimaatwet te halen

In de zomer hebben we het allemaal van dichtbij ervaren: de overstromingen in Limburg, een klimaatextreem ten gevolgde van de klimaatveranderingen. De Koning noemde de watersnood “een harde waarschuwing”, “Alle maatregelen die al zijn gepland om klimaatverandering tegen te gaan, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld”.

Deze zomer kwam het klimaatspanel met een harde, zorgelijke waarschuwing. Het klimaat gaat sneller achteruit dan voorspeld. Het terugdringen van de Co2-uitstoot is hierin cruciaal. De uitvoering van de plannen in het Klimaatakkoord en de Klimaatwet is in volle gang bezig, maar toch moet hier versnelling in plaatsvinden om de doelstellingen te behalen. De regering heeft daarom een flink bedrag extra gereserveerd voor aanvullende maatregelen.

 

Extra geld vrijgemaakt voor (voornamelijk) klimaat & verduurzaming in de miljoenennota

Dit jaar worden er extra miljarden vrijgemaakt voor de klimaatmaatregelen, deels naar duurzame subsidies. In totaal is er bijna  7 miljard extra beschikbaar gesteld voor het komende kabinetsjaar; elke euro is ‘zeer welkom’, laat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie weten. ‘Er zijn grote stappen gezet in de energietransitie, maar er zijn sprongen nodig om de klimaatdoelen te halen’.

Er gaat…

  • 3 miljard euro naar subsidies voor duurzame energie en innovaties om de CO₂-uitstoot te beperken.
  • 1,3 miljard euro wordt gestoken in de verbetering van de energie-infrastructuur.
  • 595 miljoen euro wordt uitgetrokken voor ontwikkelingslanden die de schadelijke gevolgen van klimaatverandering het sterkst ondervinden.
  • 514 miljoen euro naar een ‘nationaal isolatieprogramma’: dat zijn subsidies waarmee zowel koop- als huurhuizen sneller kunnen worden geïsoleerd. Een beter geïsoleerd huis bespaart direct energie en dus CO2-uitstoot, is de gedachte.
  • 288 miljoen euro wordt gestoken in hybride waterpompen, een pomp die zowel via gas als elektra warmte kan produceren.
  • 90 miljoen euro per jaar (de komende drie jaar) extra naar subsidies voor elektrisch rijden. Daarvan is 80 miljoen euro bedoeld voor nieuwe auto’s en 10 miljoen voor tweedehands auto’s.

 

Bronnen: Rijksoverheid.nl, rd.nl, blauwbloed.eo.nl, nos.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel