Uitslag verkiezingen 2021: wat betekent het voor het klimaat?
Het klimaat laten we niet links liggen
De stembureaus sloten 17 maart op 21:00 hun deuren; zo’n 79% van de Nederlanders heeft gestemd. Inmiddels is de uitslag bekend. De VVD, Forum voor Democratie, en vooral D66 vierden het grootste feest met hun stijging in zetels. Andere partijen boekten een stuk minder tot geen vooruitgang of zijn zetels verloren. Met name GroenLinks kwam voor een tegenvaller te staan: zij hielden 8 van de 14 zetels over.
De klimaatcrisis is één van de meest urgente thema’s op het moment. Heus niet alleen linkse partijen geven hierom in hun beleid. Hoewel de meeste partijen de klimaatproblemen inzien, geeft niet iedereen evenveel urgentie hieraan. Ook is er veel meningsverschil over de oplossingen om de klimaatcrisis aan te pakken. Nu de uitslag van de verkiezingen van 2021 bekend is, wat kunnen we verwachten op klimaatvlak?
Ten eerste: welke politieke partijen zijn groen?
Het onderstaande overzicht geeft aan hoe ver verschillende partijen willen gaan voor het milieu (alleen de grootste partijen zijn hierin opgenomen). Over het algemeen zijn de groenste partijen linkse partijen.
- 1. Voor verregaande klimaatoplossingen: GroenLinks (links), Partij van de Dieren (links)
- 2. Voor behoorlijke klimaatoplossingen: SP (links), PvdA (centrumlinks), 50 Plus (centrum)
- 3. Voor klimaatoplossingen: D66 (centrum), ChristenUnie (rechts tot centrumrechts), Denk (centrumlinks)
- 4. Hebben klimaatoplossingen niet als prioriteit: CDA (centrumrechts), SGP (rechts)
- 5. Zijn terughoudend in klimaatoplossingen: VVD (centrumrechts)
- 6. Zoeken niet naar klimaatoplossingen: PVV (rechts), FvD (rechts)
Indeling van klimaatlabelpolitiek.nl
Dus wat betekent dit als we kijken naar de uitslag?
Met name door het zetelverlies van GroenLinks zijn de linkse partijen over het algemeen kleiner geworden in de Tweede Kamer. Drastische klimaatoplossingen krijgen hierdoor wat minder kans. Ook het aantal zetels van FvD, die niet streven voor het klimaat, zijn gegroeid, zelfs verdrievoudigd. Aan de andere kant ziet D66 een enorme stijging in zetels, wat positief is. Want plannen voor het klimaat hebben zij zeker; zij willen bijvoorbeeld de broeikasgassen met 60% reduceren voor 2030, dat is meer dan wat er in het Klimaatakkoord is vastgelegd. Ook bij Partij van de Dieren heerst er tevredenheid, hun plannen zullen ook (enigszins) meer kans krijgen. De wederom grootste partij in de Tweede Kamer, de VVD, laat het klimaat ook niet helemaal links liggen; zij willen zich strikt houden aan het Klimaatakkoord, maar zijn wel voorstander van kernenergie (D66 overigens ook, maar onderzoeken nog duurzamere oplossingen).
Door de uitslag van de verkiezingen van 2021 wordt de aandacht voor het klimaat in de Tweede Kamer er in ieder geval niet minder op.