DuurzaamNieuws

Huis verduurzamen loont

Duurzaam maken van uw huis is geen paal onder water

De energiekosten van een gemiddelde woning stijgen tot 2030 met 13% als er geen maatregelen worden genomen om de woning te verduurzamen. Dit blijkt uit de berekeningen van het ING Economisch Bureau.

Van de totale stijging komt 7% door hogere marktprijzen voor energie en 6% door veranderingen in de energiebelastingen. De overheid verhoogt deze belastingen om woningeigenaren te stimuleren hun energieverbruik en vooral het gasverbruik te verlagen.

Verduurzaming van de woning zorgt veelal voor een lager energieverbruik. Zonder verduurzaming zal het energieverbruik hetzelfde zijn, maar de energiekosten stijgen.

 

Meer belasting op aardgas, minder op stroom

Energietarieven bestaan voor merendeel uit overheidsheffingen. De overheid verhoogt de komende tien jaar de energiebelasting op aardgas om verwarmen met aardgas financieel onaantrekkelijker te maken. Dit moet steeds meer woningeigenaren aanzetten over te stappen naar aardgasvrije alternatieven.

Hybride en elektrische warmtepompen zijn twee voorbeelden van deze alternatieven die gedeeltelijk (hybride) of volledig (elektrisch) op stroom werken. De overstap van aardgas naar aardgasvrije verwarming zal daarom samengaan met een hoger stroomverbruik.

Om de aantrekkelijkheid van deze twee alternatieven te vergroten, verlaagt de overheid tot aan 2030 de energiebelasting op stroom juist. Deze verschuiving in de energiebelasting van stroom naar aardgas maakt de warmtepomp bijvoorbeeld relatief aantrekkelijker en de traditionele HR-ketel op aardgas juist onaantrekkelijker.

 

Verduurzaming woning financieel steeds aantrekkelijker

De verhoging van de energieheffingen is een van de drie financiële overheidsprikkels om verduurzaming van de eigen woning te stimuleren:

  • Om de woningvoorraad te verduurzamen, moeten alle huishoudens uiteindelijk overstappen op aardgasvrije verwarming. Door de energiebelasting op aardgas te verhogen, neemt de winstgevendheid van aardgasvrije warmtealternatieven toe;
  • De kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting is nu tijdelijk gratis.
  • De overheid biedt woningeigenaren verduurzamingsleningen met een langere looptijd en lagere rente dan de markt aan, om verduurzaming betaalbaarder te maken;
  • Met subsidies verlaagt de overheid de investeringskosten van verduurzaming van de eigen woning.

 

Stop de kosten in het verduurzamen van uw huis!

De kosten die u kwijt bent aan de steeds verder stijgende energiebelasting en energieprijzen kunt u beter investeren in uw huis. Hiermee stijgt de waarde van het huis én kunt u op langer termijn zelfs de investeringskosten terug verdienen. Het verduurzamen van de woning zal de komende 10 jaar steeds winstgevender worden en de kosten van investering zal dalen. De investering in goede isolatie en zonnepanelen loont op dit moment het meest.

 

Bron: ING Economisch Bureau

 

Makkelijk duurzaam besparen

Kies voor vaste scherpe tarieven! Wij helpen u graag verduurzamen. Verlaag uw energieverbruik en stookkosten. Vul uw gegevens in en bekijk uw aanbod!

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel