Nieuws

Verwijdering gasaansluiting tijdelijk gratis

Aardgas steeds onaantrekkelijker, aardgasvrij steeds aantrekkelijker

Voor 2050 moeten alle huishoudens van het aardgas af zijn. Dat is één van de doelen uit het Klimaatakkoord. Gelukkig worden de meeste nieuwbouwwoningen volledig gasvrij gebouwd. Maar een grotere klus is het aardgasvrij maken van bestaande huizen. Het kabinet is druk bezig met de plannen, voorbereidingen en proeftuinen.

Steeds meer koopwoningeigenaren kiezen ervoor niet langer te wachten en zelf van het gas te stappen. En dat is natuurlijk hartstikke goed! Dat de bewoner zelf moet opdragen voor de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting is dan ook niet helemaal eerlijk. Tot kort geleden.

Verwijderen van gasaansluiting is vanaf 1 maart 2021 gratis

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft besloten de kosten voor gasverwijdering voor kleinverbruikers tijdelijk te socialiseren. Netbeheerders mogen nu deze kosten verrekenen met de aansluittarieven voor gas. Aardgas afnemen wordt hierdoor steeds onaantrekkelijker, en andersom, wordt van het aardgas afgaan steeds aantrekkelijker. Het is een goede stimulans, maar wel van tijdelijke aard. Deze regeling geldt totdat er een permanente oplossingen is gevonden en is vastgelegd in de Energiewet.

Verwijdering gasaansluiting

 

Verwijdering gasaansluiting: kosten die u normaal gesproken zou moeten betalen

De kosten voor het verwijderen van de gasleidingen, gasmeter en montagemateriaal in uw woning bedragen zo’n €600,- voor een benedenverdieping en zo’n €200,- voor een bovenverdieping. Kosten die de overheid nu zal vergoeden.

 

Gebruiken maken van deze gratis regeling? Dien uw aanvraag hier in

Is uw koopwoning in de nabije toekomst niet aan de beurt om gasvrij te worden gemaakt? Dan kunt u overwegen zelf van het gas te gaan en over te stappen op bijvoorbeeld het warmtenet of warmtepomp. U heeft uw gasaansluiting in dat geval niet meer nodig. Aangezien de netbeheerders de transport van energie regelen in ons land, zijn zij ook verantwoordelijk voor het verwijderen van de gasaansluitingen. Op mijnaansluiting.nl, een collectief van Nederlandse netbeheerders, kunt u uw aanvraag indienen. Uw gasaansluiting wordt kosteloos weggehaald.


Netbeheerder meldt het volgende:

“Gaat u gasvrij wonen? U kunt de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die u met uw netbeheerder heeft opzeggen. U dient zelf de verwijdering van uw gasaansluiting aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorgdragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als u de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kunt u de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan u om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van uw gasaansluiting.

Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij u in rekening brengt. Het verwijderen van uw gasaansluiting is kosteloos. Het blijft echter belangrijk dat u wel actief de aanvraag tot verwijdering doet.”

Bronnen: Duurzaamthuis.nl, Stedin.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel