BesparenDuurzaam

Wat is een sedum dak?

Een sedum dak, ook wel een groen dak genoemd, is een dakbedekking die bedekt is met een laag van vetplanten. Deze planten groeien in een dunne laag aarde op het dak. Sedum daken zijn populair omdat ze veel voordelen bieden voor het milieu en de gezondheid.

Voordelen van een sedum dak

  • Een sedum dak helpt bij het isoleren van een gebouw. Dit betekent dat het huis minder warmte verliest in de winter en minder warmte binnenkomt in de zomer. Hierdoor bespaar je energie en geld.
  • Een groen dak helpt ook bij het opvangen van regenwater. Als het regent, kan het water in plaats van naar de riolering gaan, op het dak worden opgevangen. Hierdoor wordt de druk op de riolering verminderd en kan het water hergebruikt worden.
  • Een sedum dak kan ook bijdragen aan de vermindering van luchtverontreiniging. De planten op het dak kunnen stikstofoxiden en fijnstof filteren. Dit is goed voor de gezondheid van mensen die in de buurt van het dak wonen.
  • Een groen dak kan ook bijdragen aan de vergroting van de biodiversiteit. Planten en dieren kunnen op het dak leven en zich hier ontwikkelen. Dit is goed voor het milieu en de natuur in de stad.

Nadelen van een sedum dak

  • Een groen dak is duurder dan een traditioneel dak. Dit is omdat het dak voorbereid moet worden voor de planten en er speciale aarde gebruikt moet worden.
  • Een groen dak vereist ook regelmatig onderhoud. De planten moeten gesnoeid en gewied worden en overtollig water moet afgevoerd worden.
  • Een groen dak is ook zwaarder dan een traditioneel dak. Hierdoor moet het gebouw waarop het dak is geplaatst steviger zijn.
  • Het is moeilijk te voorspellen hoe een sedum dak zich zal ontwikkelen en hoe het zal presteren. Dit kan afhangen van de weersomstandigheden en de zorg die het dak krijgt.

Subsidie op een sedum dak

Vaak kun je subsidie krijgen op een groen dak, dit is afhankelijk van je gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente of kijk op: https://www.groendak.nl/subsidie-het-groeimiddel-voor-groendaken/

 

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel