Energiefeiten

Wat is energie precies?

Energie, we kunnen niet zonder

Elke dag gebruiken we energie, in heel veel verschillende vormen zelfs. Het is de gewoonste zaak van de wereld geworden. Iets wat zo gewoon voor ons is, zit eigenlijk aardig complex in elkaar. In dit artikel leest u het simpele antwoord voor dit complexe vraagstuk.

 

Wat is energie: een definitie & uitleg

“Energie is een natuurkundig vermogen om arbeid te verrichten”

Daarmee is het in feite een meetbare eigenschap van een natuurkundig fenomeen. Om iets te laten werken of om een verandering te bewerkstellen hebben we energie nodig. Alles wat beweegt, warm is of gewoonweg iets doet bevat energie. Het kent veel verschillende bronnen én vormen. Deze vormen kunnen ook weer in elkaar worden omgezet. Chemische stoffen (gas) kunnen worden omgezet in warmte, energie van een boog (spanning) kan worden omgezet in energie om een pijl af te schieten en energie uit voedsel (calorieën) kan worden omgezet tot spierkracht (en daarmee energie) van een mens. Het natuurkundige proces hiervan zit ingewikkeld in elkaar.

Energie is dus beweging? Ja, dit heet ‘kinetische energie’. Maar om het nog moeilijker te maken: het kan ook opgeslagen worden. In die energie zit geen beweging, maar wel potentiële beweging. Opgeslagen energie (zoals in een accu of batterij) heet daarom dan ook ‘potentiële energie’.

 

De term ‘energie’ is dus erg breed. Echter, één ding hebben alle energievormen gemeen: ze zijn uit te drukken in dezelfde eenheid, namelijk Joule (3.600.000 Joule = 1 Kilowattuur). Om deze reden zijn allerlei soorten en vormen vergelijkbaar met elkaar.

 

Natuurkundig proces

 

Energie van de energieleverancier

Stroom en gas zijn vormen van energie die energieleveranciers doorgaans leveren aan consumenten of ondernemers voor hun huis of pand. Vaak worden deze twee soorten samen afgenomen, maar apart is ook zeker mogelijk. Stroom en gas zijn energievormen die gemakkelijk kunnen worden omgezet in andere energie als warmte, geluid en licht. Daarom zijn dit de meest toegankelijke vormen die wereldwijd worden gebruikt voor een huis of pand.

Met stroom wordt elektriciteit bedoeld, een vorm van energie (elektrische energie). Door de beweging van elektronen wordt elektriciteit geproduceerd. Energieleverancier onderscheiden twee soorten stroom: duurzaam en niet-duurzaam. Duurzame energie, ookwel groene stroom is opgewekt op een milieuvriendelijke manier; ze veroorzaken geen vervuiling en de CO2-uitstoot is nihil. Denk aan windmolens, waterkracht, zonne-energie, aardwarmte en biomassa. Niet-duurzame energie, ookwel grijze stroom, wordt gewonnen uit het verbranden van fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een hoge CO2-uitstoot en bovendien raken fossiele brandstoffen uitgeput.

Innova Energie levert uitsluitend 100% groene stroom!

Gas is een brandstof dat chemische energie bevat. Deze energie kan gemakkelijk worden omgezet in warmte; thermische energie. Daarom gebruiken wij deze vorm om te koken of het huis op te warmen. Gas is ook een fossiele brandstof dat opraakt. Daarom worden duurzame oplossingen als zonnepanelen steeds populairder.

 

Lees andere artikelen over energievragen:
Hoe werkt zonne-energie?
Kost duurzaam leven veel energie?
Wind- en zonne-energie populairste energiebronnen?

 

Bronnen: Nemokennislink.nl, Milieucentraal.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel