BesparenDuurzaam

Wat is salderen en hoe werkt het?

Steeds meer ondernemers wekken zelf energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Een investering in zonnepanelen is slim. Het levert financiële voordelen op en in de meeste gevallen zijn er aantrekkelijke fiscale regelingen voor het plaatsen van zonnepanelen en het zelf opwekken en produceren van duurzame energie. Last but not least: als u meer energie opwekt dan dat u zelf verbruikt, kunt u de overgebleven energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dat heet salderen.

elektriciteitsmasten

Hoe werkt salderen van energie?

Salderen is de aftreksom van de aan u geleverde energie en de door u teruggeleverde energie. Het gaat om het verschil tussen de hoeveelheid energie die u heeft ingekocht bij uw energieleverancier en de hoeveelheid energie die u zelf heeft opgewekt en teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Een rekenvoorbeeld: stel, u verbruikt 3.000 kWh per jaar en u wekt 1.000 kWh op met zonnepanelen. Dan kunt u 1.000 kWh salderen (van 3.000 kWh aftrekken), zodat u nog slechts 2.000 kWh betaalt. Als we dit in geld uitdrukken en even uitgaan van een elektriciteitsprijs van € 0,21 per kWh, zou u met de eigen opwekking €210,- per jaar besparen (1.000 kWh x € 0,21).

Kunt u onbeperkt salderen?

Tegenwoordig kunt u onbeperkt salderen of terugleveren. Vroeger was er een zogenaamde salderingsgrens waarbij u tot 5000 kWh teruggeleverde elektriciteit mocht aftrekken van uw eigen verbruik. Tegenwoordig zijn er dus geen grenzen aan gesteld. Wel zijn er enkele voorwaarden aan salderen gesteld.

  • U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Inkomende en uitgaande elektriciteit moet dus via dezelfde aansluiting gebeuren.
  • Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een zogenaamde kleinverbruikaansluiting heeft. Dat is een aansluiting tot 3 x 80 ampère. Bij veel huishoudens en zzp’ers en mkb-bedrijven is dit het geval. Zogenaamd grootzakelijk gebruik heeft een grootverbruikaansluiting van meer dan 3 x 80 ampère.

spaarlampen

 


Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
Onze stroom altijd 100% groen


Hoe weet u vooraf hoeveel energie u gaat gebruiken en hoeveel u gaat opwekken?

De capaciteit van uw zonnepanelen wordt ook wel opgesteld vermogen genoemd (Wattpiek of WP). Er zijn een aantal stelregels en aannames om vooraf in te kunnen schatten hoeveel jouw zonnepanelen aan kWh gaan opleveren.

  • Hoe zijn de panelen georiënteerd ten opzichte van de zon? (noord, oost, zuid, west)
  • Wat is de hellingshoek van de panelen? (tussen de 20 en 45 graden is ideaal)
  • Valt er schaduw op de panelen en zo ja: hoeveel en hoevaak?
  • Hoeveel zonuren hebben we in een jaar?
  • De locatie (aan de kust zijn meer zonuren dan in het binnenland)

De ervaring leert inmiddels dat in een jaar gemiddeld tussen de 80% en 95% van de capaciteit van uw zonnepanelen wordt gebruikt. Als uw zonnepaneel een capaciteit heeft van bijvoorbeeld 250 WP, dan mag u ervan uitgaan dat dit zonnepaneel ongeveer tussen de 200 en 240 kWh aan elektriciteit oplevert.

Dus afhankelijk van het aantal zonnepanelen kunt u de verwachte hoeveelheid op te wekken energie uitrekenen. Trek dat af van uw jaarlijks gemiddeld verbruik (voor een huishouden gemiddeld 3500 kWh) en u weet of er een reële kans op saldering is.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik op mijn dak kwijt kan?

Om in te kunnen schatten hoeveel energie u zelf kan opwekken, is het voor de rekensom van belang om te weten hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen. Innova Energie heeft een handige tool ontwikkeld, de dakscan, waarmee u het aantal zonnepanelen met behulp van Google Maps kunt berekenen.

zonnepanelen

 


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook