NieuwsOndernemen

Zakelijke grootverbruikers worden energiezuiniger

Deelnemers convenant Meerjarenafspraken Energie-Efficiëntie op goede weg

Dat een relatief klein gedeelte voor het grootste aandeel zorgt, geldt ook voor het energieverbruik van zakelijke grootverbruikers. De bijna 1000 deelnemers van de MJA3 en de MEE vertegenwoordigen ongeveer 80% van het totale industriële energieverbruik! Dit komt neer op 25% van het totale energieverbruik in ons land. Flink wat energie dus. Als deze energie duurzamer kan, komen we al een heel eind op weg naar een groenere wereld. Goed nieuws, het lijkt namelijk inderdaad die kan op te gaan.

 

Wat houden de MJA3 & MEE in?

De MJA3 en de MEE staan beide voor Meerjarenafspraken Energie-Efficiëntie. Het zijn afspraken tussen de overheid en bedrijven of instellingen in het kader van het energiebesparingsbeleid. Bedrijven die veel energie verbruiken en de ambitie hebben hier duurzamer en efficiënter mee om te gaan doen hier aan mee. De MJA3 (voor middelgrote bedrijven) en de MEE (voor grote industriële bedrijven) dienen als een flinke duw in de rug om dit te verwezenlijken. Wegens succes is de looptijd van de afspraken meerdere keren verlengd: momenteel is de MJA en MEE convenant nummer 3 bezig, welke loopt van 2017 tot en met 2020.

 

Op goede weg om doelstellingen te behalen

2020 is bijna afgelopen, waarmee ook het einde van de convenant MJA3 en MEE in zicht is. Eergister (24 november 2020) werd de tussentijdse rapportage over de energieconvenanten tot en met 2019 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hieruit bleek dat de deelnemers goed op weg zijn! De MJA3-sectoren realiseerden tot zover in totaal 87% van hun ambities, de MEE-sectoren samen 60%. In 2019 bespaarden zij bij elkaar net zoveel als het verbruik van 186.000 huishoudens op jaarbasis! De MJA3 & MEE hebben dus wel degelijk zin. De recentere regelgeving, de EED-verplichting, zal de energiebesparingsregels onder controle houden, zodra de MJA3 en de MEE afgelopen zijn. Stilzitten zit er dus niet in, bedrijven zullen hun energieprestaties blijvend moeten verbeteren. De volgende doelstellingen moeten óók weer gerealiseerd worden.

 

Verduurzaam mee!

Wilt u als zakelijk (groot)verbruiker ook (verder) verduurzamen en uw energieprestaties verbeteren? Dat kan! Wij helpen u graag op weg met een passend advies voor uw pand. Bekijk hier meer over onze duurzame oplossingen of neem direct contact met ons op. Onze Specialisten Duurzaam staan voor u klaar.

 

Bronnen: RVO.nl, Processcontrol.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel