DuurzaamEnergiefeiten

Zonne-energie opslaan: gunstig of niet?

Teveel zelfopgewekte zonne-energie? Dat kan later goed van pas komen

Eigenaar van zonnepanelen? Goed bezig! U wekt uw eigen energie om te gebruiken voor uw woning. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kan het voorkomen dat u soms meer opwekt dan u verbruikt op een moment. Zonne-energie opslaan kan dan handig zijn. Net zoals dat ook grootschalig gebeurt (pompcentrales of ondergrondse opslag). In dit artikel leggen we uit hoe het nu zit met de opslag van zonne-energie en hoe gunstig het is.

 

Zonne-energie opslag of terugleveren

Elke Watt aan zonne-energie die is opgewekt, maar niet verbruikt kan worden op dat moment, moet ergens heen. In de meeste gevallen zal het worden teruggeleverd aan het energienetwerk. Met de salderingsregeling is dit gunstig. Maar de zonne-energie kan ook worden opgeslagen in een thuisaccu of thuisbatterij. Dit is een kast(je) die de particuliere consument zelf aanschaft. Dit brengt extra’s kosten met zich mee, waardoor de terugverdientijd van de zonnepanelen-investering zal toenemen. De energie kan helaas ook niet voor een lange tijd worden opgeslagen. Het dient binnen een paar dagen gebruikt te worden. Toch heeft een thuisaccu zijn voordelen, die in de toekomst steeds groter zullen worden.

 

Zo wordt zonne-energie opgeslagen

 

  • Zonne-energie wordt middels panelen opgewekt en met een omvormer omgevormd tot wisselstroom.
  • De stroom wordt door een regelaar naar alle elektrische apparaten die op dat zelfde moment aan staan gestuurd.
  • De stroom die dan nog overblijft, wordt in de accu geladen voor opslag.
  • Wanneer de accu vol is, wordt de stroom direct teruggeleverd aan het energienet. Bij zonne-energie opslaan is er dus sprake van een ‘overloop-effect’.
  • Maar andersom geldt dit ook: verbruik je meer stroom dan de zonnepanelen leveren, dan wordt de stroom uit de accu gehaald.
  • Bij een lege accu wordt er getapt van het energienet.

Volledig onafhankelijk zijn van het energienetwerk, zal met een thuisaccu niet gaan, maar mogelijk wel in de toekomst.

 

Opslag zonne-energie

 

Opslag zonne-energie is de toekomst

Momenteel is het nog niet erg gebruikelijk een thuisaccu in huis te hebben om zonne-energie op te slaan. Opslag thuisaccu’s zijn nog redelijk nieuw op de markt, waardoor het prijspunt nog hoog ligt. Voor een thuisaccu betaalt u al gauw €5.000; dat verdient u niet terug in een paar jaar, maar minimaal 10 jaar. Daarbovenop kunt u momenteel nog gebruik maken van de salderingsregeling. Zonne-energie opslaan is dus helaas momenteel nog niet erg financieel interessant. Maar daar komt verandering in.

Net als zonnepanelen zelf, worden thuisaccu’s steeds verder doorontwikkeld en toegankelijker voor de consument gemaakt. In de toekomst kunnen de thuisaccu’s daarom wel rendabel worden. Dat consumenten dan steeds onafhankelijker worden van een energieleverancier past in dat toekomstplaatje. Elke dag wordt er ontzettend veel zonne-energie uitstoten door de zon, het wordt tijd dit beter te benutten en de bronnen die wél energievervuilend zijn links te laten liggen. Thuisaccu’s zullen dit mogelijk maken.

 

Bron: Milieucentraal.nl
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel