DuurzaamEnergiefeiten

Wat kost een zonnepaneel per stuk?

Het prijskaartje van een losse zonnepaneel

Hoewel het niet gebruikelijk is één zonnepaneel aan te schaffen, komt de vraag over wat de zonnepaneel prijs per stuk is wel regelmatig voor. Een zonnepaneel vangt door middel van fotovoltaïsche cellen (ookwel PV-cellen) fotonen uit zonlicht op en zet deze om tot elektriciteit. Je kan dus wel zeggen dat een zonnepaneel niet echt een gebruikelijk voorwerp is. Logisch dat men zich afvraagt hoeveel zo’n paneel eigenlijk kost. Lees hier wat zonnepanelen per stuk kosten.

 


Eerst bekijken hoeveel u nu betaalt voor uw energie?
Onze stroom altijd 100% groen


Zonnepaneel prijs per stuk

Met alleen het kopen van een zonnepaneel bent u er nog niet. De kosten zit ‘m ook in de service en het installeren. Denk hierbij aan het transport, het leggen, omvormers installeren en de bekabeling, dakdoorvoer en extra groep in de meterkast plaatsen. Soms zijn er nog extra handelingen nodig, zoals het aanpassen van de meterkast. Dit zorgt voor extra werk, en dus voor extra kosten.

De prijs per zonnepaneel inclusief de service en installatie ligt voor particulier vaak tussen de €300,- en €500,- per stuk ruwweg. De zonnepaneel prijs zonder service en installatiekosten ligt tussen de €180,- en €350,- ruwweg. Het verschil in prijs zit voornamelijk in de kwaliteit van de paneel en omvormer. Er zijn grofweg drie soorten zonnepanelen:

 

 • Glas-folie panelen
  Dit zijn standaard kwalitatieve zonnepanelen en worden het vaakst door particulieren gebruikt. Het garantietermijn van deze panelen is meestal 15 jaar.
  – Prijs per stuk inclusief service & installatie: ongeveer €300,- tot €350,-
  – Prijs per stuk exclusief service & installatie: ongeveer €180,-

 

 • Glas-glas panelen
  Deze panelen zijn van betere kwaliteit; ze zijn stijver doordat aan beide kanten glas gevestigd zit. Hierdoor blijven de cellen langer en beter beschermd tegen de natuurelementen (zoals extreme hagel). Ook krimpen de cellen krimpen minder in bij kou en zetten ze minder uit bij warmte, en zijn dus minder snel geneigd microcracks te krijgen. Dit komt meestal het rendement op de lange termijn ten goede. Daarom krijgt u op deze panelen vaak 30 jaar productgarantie.
  – Prijs per stuk inclusief service & installatie: ongeveer €400,- tot €450,-
  – Prijs per stuk exclusief service & installatie: ongeveer €260,-

 

 • Hoogrendementspanelen
  Deze panelen zijn, ondanks afgedicht met folie, met een hogere kwaliteit geassembleerd. Het garantietermijn is meestal 25 jaar. Deze panelen kunnen per vierkante meter veruit de meeste stroom opwekken. De zonnepaneelprijs per stuk ligt hier dan ook een stuk hoger.
  – Prijs per stuk inclusief service & installatie: ongeveer €500,- of meer
  – Prijs per stuk exclusief service & installatie: ongeveer €350,-

 

Overzicht – type zonnepaneel prijzen per stuk excl. installatie

 • €180,-
  Glas-folie paneel*
 • €260,-
  Glas-glas paneel*
 • €350,-
  Hoogrendementspaneel*

*Dit zijn globale prijzen

Laatst geüpdate: april 2021

 

Betaal je zonnepanelen per stuk of per ‘pakket’?

Vaak is het niet mogelijk slechts één zonnepaneel te kopen. Dit gaat vaak pas bij een minimum van 6 tot 8. Er wordt een haalbaarheidscheck uitgevoerd en bekeken wat voor uw dak (financieel) haalbaar is. Hierna wordt er een offerte opgemaakt die bestaat uit zowel de kosten van de zonnepanelen, als de kosten voor de service en installatie. Het gaat dus altijd om een totaalplaatje.

 

Zonnepanelen prijs per stuk

  


Instagram
   Volg ons op Instagram


facebook
   Like ons op Facebook

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
18
jun

Mobiele airco vs. ventilator – wat is de beste keuze?

Bekijk artikel
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel