DuurzaamEnergiefeiten

Zonnepanelen en laadpalen kwetsbaar

Wederom zijn zonnepanelen en laadpalen in het nieuws omdat ze kwetsbaar kunnen zijn voor hackaanvallen. We schreven er in 2017 al over, maar het probleem is nog steeds actueel.

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnetwerk kwetsbaarder voor hackers. Zij kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen hacken, waardoor het hele netwerk uit balans kan raken en kan uitvallen. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom (AT) in het FD.

Bron: NOS

Wat kunt u er tegen doen?

Veel slimme apparaten zoals zonnepaneelsystemen of laadpalen zijn verbonden met het internet. Maar ook een slimme deurbel, een smart speaker of zelfs een intelligente koelkast vallen in deze categorie.

Een veelgemaakte fout is dat men voor hun wifi én de login van hun router een super simpel wachtwoord gebruiken of deze standaard op de fabrieksinstellingen laat staan. Hiermee maak je het erg makkelijk voor een hacker om in je netwerk te komen.

Kies daarom voor moeilijk te kraken wachtwoorden en pas de login van je router aan.

Ben je technisch wat handiger? Maak dan een extra gastnetwerk aan voor je slimme internet of things (IoT) apparaten die daardoor niet direct in verbinding staan met de rest van je netwerk waar je bijvoorbeeld je bankzaken op doet.

 

Risico voor de energievoorziening

Er komen steeds meer zonnepalen in Nederland. Hierdoor worden we langzaam ook steeds afhankelijker van de energie die hier wordt opgewekt en houden we rekening met de opbrengst naar het stroomnet. Om te monitoren wat deze systemen opwekken zijn ze verbonden met het internet. Als deze systemen door hacks de verkeerde waardes doorgeven lopen we het risico dat ons stroomnet instabiel wordt.

 

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
24
sep

Energie in 2024: Update van Prinsjesdag 2023

Bekijk artikel
31
aug

Salderingsregeling en zonnepanelen: Alles wat je moet weten

Bekijk artikel