Duurzaam

Wist u dat zonnepanelen minder goed werken in hitte?

Zonnepanelen houden namelijk van warmte, maar niet van bloedhitte.

Dat er in de zomer veel zonne-energie wordt opgewekt, is u vast niet vreemd. In de zomer zijn er simpelweg meer zonuren. Maar, van echte zomerse dagen, waarop het kwik hoog staat, houden de zonnepanelen niet.

 

Warmte vermindert het effect van het zonlicht

Professor Wim Sinke van de universiteit van Amsterdam geeft aan dat een zonnepaneel namelijk bloedheet wordt op warme zomerdagen. De temperatuur kan oplopen tot zo’n 65 graden en hoe warmer een zonnepaneel, hoe minder goed het werkt. Al zou u denken van niet. Sterker nog, ze leveren maar liefst 15% minder op dan wanneer de zon even fel zou schijnen in de winter en de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt.

Doordat de zon op het paneel schijnt, wordt er elektrische lading vrijgemaakt. Dat zorgt voor de elektriciteitsproductie. Maar ook warmte maakt lading vrij en dat vermindert het effect van het zonlicht enigszins.

Professor Sinke: “Vergelijk het zonnepaneel met een lekke waterton. In die ton wordt water gegoten, dat kun je vergelijken met zonnestraling. Tegelijkertijd loopt er water weg door het lek. Dat lek is te vergelijken met het effect van warmte. Hoe harder de straal waarmee de ton wordt gevuld, hoe hoger het water in de ton komt te staan. In zonnepanelentermen: hoe hoger de elektrische spanning van het paneel zal zijn. Als het lek groter wordt en de straal even hard blijft, zal het water in de ton lager komen te staan: de spanning van het paneel neemt af.”

 

Toch is het voordeel van extra veel zon groter dan het nadeel van de warmte.

De ideale situatie voor een zonnepaneel is een heldere zon in een koude winter. Helaas komt dat niet zo vaak voor in ons land. In de winter zijn de dagen korter en zijn er aanzienlijk minder zonuren. Daarom is toch de totale opbrengst van een zonnepaneel veel lager in de winter dan in de zomer. Ondanks het feit dat zonnepanelen minder efficiƫnt zijn in de hitte, zorgt de zon in de maanden april tot en met juli voor de helft van de jaaropbrengst van een zonnepaneel.

 

Wat kunnen we eraan doen?

De beste keuze is om zonnepanelen zo te installeren dat er aan de achterkant ruimte is voor ventilatie. Zo wordt de warme lucht deels afgevoerd en loopt de temperatuur van het paneel minder hoog op. Gelukkig lopen de zonnepanelen geen schade op door de extreme hitte.

 

Bron: NOS
 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel
01
mei

Bespaar energie: Droog je was buiten deze lente!

Bekijk artikel