DuurzaamNieuws

Zonnepark op oude vuilstort

Het bedrijf Afvalzorg wil de voormalige vuilstortlocatie Braambergen in Almere omtoveren tot een zonnepark. Het idee is om tussen de 25.000 tot 35.000 zonnepanelen neer te zetten op de voormalige stortheuvels. Het park zal goed zijn voor de opwekking van stroom voor ongeveer 1.500 huishoudens. Dit draagt bij aan het plan van de gemeente Almere om van het gas af te gaan.

Omdat het bestemmingsplan de bouw van het zonnepark niet toestaat, is het college van burgemeester en wethouders met een zogeheten afwijkingsprocedure begonnen. De gemeenteraad wordt binnenkort gevraagd ‘een verklaring van geen bedenkingen’ af te geven op de aangevraagde omgevingsvergunning. Uit onderzoek blijkt volgens het college dat er geen bezwaren zijn. Ook zullen bewoners en gebruikers in de omgeving niets merken van het zonnepark, zo staat in het voorstel.

Naast de bouw van het zonnepark van 10 tot 12 hectare, dat zijn zo’n 20 tot 22 voetbalvelden, omvat het plan ook de bouw van een duurzaam paviljoen. Zo kunnen materialen van gesloopte objecten uit andere plekken in de stad worden hergebruikt.

Braambergen ligt aan de Kemphaanweg vlakbij stadslandgoed De Kemphaan en is al elf jaar geleden gesloten voor het storten van afval. Er is door de drie oude stortheuvels een heuvelachtig landschap ontstaan. Afvalzorg en de gemeente zijn al lange tijd met elkaar in overlegĀ om te kijken hoe het gebied opnieuw ingericht kan worden, zodat het ook opengesteld kan worden.

Bron: Energienieuws

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
06
jun

Het coalitieakkoord: gevolgen voor jouw energierekening

Bekijk artikel
21
mei

Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt

Bekijk artikel