Zonsverduistering 10 juni 2021 resulteert in (zonne)stroomtekort!
De zonsverduistering: hoe duister zijn de gevolgen voor de zonne-energie industrie?
Europese netbeheerders liggen er al een tijdje wakker van: de zonsverduistering die zal plaatsnemen op donderdag 10 juni 2021. Tussen zo’n 11:19 en 13:40 (met als hoogtepunt 12:22) verschuift de maan voor de zon, wat resulteert in minder zonnestralen die zonnepanelen kunnen opvangen. Het is maar een paar uur dat de zon ‘minder fel’ is, en het maximale oppervlakte dat bedekt wordt is maar 17%, toch zijn de gevolgen groter dan je denkt voor de netbeheerders. Van echt duisterende gevolgen kunnen we ook weer niet spreken, want de netbeheerders komen voorbereidt.
Dit zijn de gevolgen
- Zonnepanelen vangen in Nederland mogelijk 800 megawatt vermogen minder op. Dat is wel 800.000 Kwh!
Naar verwachting is de zonsverduistering goed te zien, vanwege de weinige bewolking en het zonnige weer. Voor ons leuk, want het bijzondere natuurverschijnsel is dan met het blote oog (en een eclipse-bril) waar te nemen. Maar wat betreft het opwekken van zonne-energie minder leuk, want er zal dan nog meer energie worden misgelopen. Dat terwijl het energieverbruik wél constant blijft.
- Het energienetwerk raakt uit balans als er geen maatregelen worden genomen.
Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen van Europa worden we steeds afhankelijker van zonne-energie. Zon die wegvalt zorgt dus voor een elektriciteitsvoorziening die mogelijk (tijdelijk) uit balans raakt, zelfs bij een niet-volledige zonsverduistering (kun je nagaan wat de gevolgen zijn als dit wel zo zou zijn). Het Europese netwerk is met elkaar verbonden en de zonsverduistering zal op ongeveer hetzelfde moment plaatsvinden in Europa. Dan kunnen er tekorten of overschotten ontstaan. Voor de netbeheerders wordt het een kwestie van het bewaken en bewaren van de balans en frequentie in het netwerk.
- Extra energievermogen ingekocht
Om de 800 megawatt die wij mogelijk verliezen aan zonne-energie te kunnen opvangen is er hulp gevraagd aan gascentrales om extra energie te leveren. TenneT, de landelijke netbeheerder van Nederland heeft rekening gehouden met zo’n 400 megawatt extra om de ‘klap’ op te vangen. In de toekomst zal er steeds vaker beroep gedaan worden op batterijen van bijvoorbeeld elektrische auto’s.
Zonnepanelen vangen in Nederland mogelijk 800 megawatt vermogen minder op. Dat is wel 800.000 Kwh!
Voelt de consument de effecten?
De stroom is nooit eerder uitgevallen bij een zonsverduistering in Nederland. Naar verwachting zal dat dit keer ook niet snel gebeuren.