Over de btw-verlaging per 1 juli 2022

Hoe wordt de btw-verhoging verrekend op mijn nota’s?

Niet alleen wat u verbruikt, maar ook andere componenten hebben invloed op wat u uiteindelijk betaalt. Zoals het (verlaagde) btw-tarief. Dit zal worden verrekend op uw termijn-, jaar-, eind- en cashbacknota. Het nieuwe btw-tarief van 9% wordt direct meegenomen op uw termijnnota voor juli tot en met de termijnnota van december. Op uw jaarnota vindt u ‘btw-tijdsperiodes’ terug. Voor de energielevering die valt in de periode van 1 juli t/m 31 december 2022 betaalt u 9% btw, alles wat daar buiten valt, 21%. Tenzij de overheid bepaald dat er per 2023 een ander tarief dan 21% geldt.

Natuurlijk geldt wel altijd dat u alleen betaalt voor wat u hebt verbruikt. De kosten in energie kunnen per maand en per jaar variëren. Dat terwijl het termijnbedrag vaak wel gelijk blijft, het gehele jaar door. Wat u te weinig of te veel heeft betaald wordt verrekend op de jaarnota (de nota die u altijd na een geheel jaar van levering ontvangt).

 

Wordt mijn termijnbedrag verlaagd?

Bent u klant bij ons?

Dan wordt uw termijnbedrag automatisch verlaagd! Zo zetten we uw belang voorop, en betaalt u direct minder voor uw energie. Precies waarvoor de btw-verlaging bedoeld is.

Bij dezelfde tarieven en hetzelfde verbruik betaalt u dus minder betalen voor uw energie. Vanaf de termijnnota voor juli vindt u uw nieuwe, verlaagde termijnbedrag en het 9% btw-tarief terug. Ook kunt u deze termijnnota’s en uw verlaagde termijnbedrag inzien op Mijn Innova. Let op! Mogelijk heeft er bij u laatst een herberekening van het termijnbedrag plaatsgevonden. Hierdoor kan het zijn dat uw kosten, ondanks het verlaagde btw-tarief, toch hoger uitvallen. Hiermee voorkomen wij dat u voor (grote) verrassingen komt te staan op uw jaarnota.

Zodra de periode waarin het 9% btw-tarief geldt afloopt, wordt uw termijnbedrag opnieuw berekend op het dan geldende btw-tarief. Daar ontvangt u vanzelf

 

Liever uw termijnbedrag weer verhogen?

U kunt uw termijnbedrag weer verhogen indien u dat prettiger vindt! Dit kunt u na 1 juli zelf doen via Mijn Innova. Indien u dit vòòr 1 juli doet, loopt u de kans dat de verhoging niet goed wordt doorgevoerd.

Kies wel altijd een termijnbedrag dat past bij uw verbruik.

 

Voor 16 juni 2022 een contract bij ons afgesloten?

Dan vindt u in uw contractbevestiging uw termijnbedrag en/of jaarbedrag terug op basis van 21% (over de gehele looptijd van het contract). Er is hier nog geen rekening gehouden met het nieuwe btw-tarief. Uiteraard komt dit bedrag niet meer overeen met de termijnbedragen die u betaalt per 1 juli.

 

Na 16 juni 2022 een contract bij ons afgesloten?

Dan vindt u in uw contractbevestiging uw termijnbedrag en/of jaarbedrag terug op basis van 9% (over de gehele looptijd van het contract). Dit bedrag klopt met de termijnbedragen die u betaalt per 1 juli, mits deze niet (door u) is gewijzigd in de tussentijd. Houd er rekening mee dat het jaarbedrag ook berekend is op basis van het 9% btw-tarief. Indien dit tarief in 2023 weer wordt verhoogd naar 21%, betekent dit ook dat uw jaarbedrag hoger kan uitvallen dan wat er vermeld staat in uw contractbevestiging.

Wat houdt de btw-verlaging in?

Het kabinet verlaagt de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) vanaf 1 juli 2022 voor een halfjaar van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalt de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) in dit half jaar met ongeveer €140,-. Hiermee geeft de overheid een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen van het moment, wat voor veel huishoudens een financiële tegenvaller is, of hierdoor zelfs in de problemen komen.

Na 31 december 2022 wordt het btw-tarief teruggedraaid naar 21%, al is dit nog niet zeker. Uiteraard ontvangt u hierover vanzelf informatie van ons, per e-mail of brief.

De overheid heft per kWh energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en btw. Dit betekent dat wij als energieleverancier dit heffen bij u als klant, waarna wij het weer afdragen aan de Belastingdienst. Met een verlaagd btw-tarief heffen wij dus minder kosten bij u! Dit betekent dat alle termijnbedragen van onze klanten automatisch verlaagd zijn. Nieuwe klanten krijgen wederom een termijnbedrag op basis van 9% btw.