Over de hoge energieprijs

Kan ik de energietoeslag aanvragen?

Naast de overheidsmaatregelen die voor iedereen gelden, zoals de verlaging op btw, en de vermindering van de energiebelasting, wordt er een energietoeslag uitgekeerd aan huishoudens met een laag inkomen. Deze uitkering wordt apart uitbetaald door de gemeente, en wordt dus niet doorberekend in het termijnbedrag.

Lees hier meer over de energietoeslag.

Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?

Er is al bijna een halfjaar tekort aan gas in Europa en dat heeft deze oorzaken:

 

  • Rusland levert minder gas aan Europa. Er zijn vermoedens dat Rusland op deze manier de druk opvoert zodat de nieuwe, omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen. Echter duurt dit langer dan verwacht. De gaspijpleiding is nog altijd niet in gebruik, terwijl we het heel hard kunnen gebruiken.
  • Een extra piek in de stroomprijzen ontstond nadat Frankrijk vier kernreactoren uit te zetten voor onderhoud.
  • Door een aardig koud voorjaar in 2021 zijn de gasvoorraden vrij leeggeraakt. Door de hogere energieprijzen in de zomer zijn deze vervolgens minder gevuld.
  • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd; er wordt daar een hogere prijs voor aangeboden.
  • Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers in het buitenland.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.

 

Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

Bron: nos.nl

 

Lees hier meer informatie over de hoge energieprijzen.

Kan Innova Energie mij zekerheid bieden in deze tijd?

Bij Innova Energie hebben we door onze veilige inkoopstrategie het grootste risico afgedekt. Simpel gezegd, het grootste deel van de energie die wij verkopen hebben wij ook al ingekocht (dit geldt wel alleen voor onze vaste contracten). Hierdoor hebben wij op het moment een gunstige positie, zelfs bij een komende strenge winter.

We kunnen u dus geruststellen en meegeven dat de kans erg klein is dat wij in de problemen óf in de gevarenzone komen door de huidige marktontwikkeling. Nieuwe klanten (die van harte welkom bij ons zijn!) en onze huidige klanten kunnen wij de komende tijd verzekeren van energie.

Dit maakt ook dat wij in de positie stonden om energieleverancier Sepa Green Energy B.V. over te nemen, die eerder in december 2021 failliet verklaard was als gevolg van de stijgende energieprijzen. Lees er meer in ons persbericht.

 

Lees hier meer informatie over de hoge energieprijzen.

Wat betekenen de hoge energieprijzen voor u?

Als afnemer gaat u kortgezegd meer betalen voor uw energie. Dit valt helaas niet te ontlopen en elke Nederlander en Nederlands bedrijf heeft er last van. Gelukkig heeft de overheid een besluit genomen om de energiebelastingen in 2022 te verlagen ter compensatie. Recent is er ook aangekondigd dat huishoudens met een laag inkomen een extra energietoeslag ontvangen.

Wat in deze tijd erg belangrijk is, is uw verbruik. Ga verstandig om met uw energieverbruik, met name met gas. U bespaart het meeste gas door de verwarming wat lager te zetten en uzelf dikker aan te kleden. Bekijk hier nog een aantal praktische tips om energie te besparen in de wintermaanden.

Wanneer en hoeveel u meer gaat betalen ligt geheel aan uw contract.

Ik heb een vast contract

Dan verandert er op dit moment niets, totdat uw contract afloopt. Daarna zal u weer opnieuw een contract moeten afsluiten of uw huidige moeten verlengen. Hierbij kunt u kiezen uit een variabel contract of een vast contract (momenteel bieden wij alleen 1-jarige en 3-jarige vaste contracten aan) en gelden de energietarieven van dat moment. Dit is van te voren niet te voorspellen. Log in Mijn Innova en bekijk onder “Producten” wanneer uw contract afloopt. Wij kunnen u in ieder geval wél verzekeren van energie in deze onrustige tijd.

Ik heb een variabel contract

Dan zijn uw variabele tarieven per 1 januari 2022 helaas verhoogd, omdat uw vorige energietarief niet meer aansluit op de marktprijs. U heeft hier per e-mail of brief informatie over ontvangen. Je vindt het nieuwe tariefblad ook hier: innovaenergie.nl/tarieven.

Wij zijn genoodzaakt de extra tariefwijziging in te zetten, omdat wij als relatief kleine partij risico lopen met variabele contracten. De inkoopprijzen voor variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de huidige marktprijs en bovendien is het lastig te voorspellen tot wanneer variabele klanten bij ons blijven (zij mogen hun contract op elk gewenst moment opzeggen en betalen geen opzegvergoeding). Helaas kunnen wij niet anders dan dit financiële risico zoveel mogelijk in te perken en deze tariefwijziging in te zetten. We begrijpen maar al te goed dat dit een tegenvaller is, maar bedenk dat we hiermee u als variabele klant meer zekerheid kunnen bieden.

Uiteraard kunnen de variabele tarieven ook weer verlaagd worden, als de marktprijs zakt! We houden het goed in de gaten.

Ik wil klant worden bij jullie

Dat kan zeker! Ga naar de homepage en vul onze tool in! Wij kunnen u verzekeren van energie in deze onrustige tijd. Momenteel bieden wij alleen 1-jarige en 3-jarige vaste contracten aan.

 

Lees hier meer informatie over de hoge energieprijzen.