Over de nieuwe energiebelastingen & netbeheerkosten per 1 januari 2022

Moet ik mijn termijnbedrag aanpassen a.d.h.v. de nieuwe energiebelasting & netbeheerkosten?

Uw termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast, dat terwijl de kosten die u maandelijks betaalt voor u energie wel veranderen. Binnenkort (naar verwachting midden januari) komt er een tool in ons klantenportaal beschikbaar om dit gemakkelijk te kunnen doen. We geven u een seintje zodra het zo ver is! Bedankt voor uw geduld. Maar het is zeker niet per se nodig om uw termijnbedrag aan te passen. Dat is geheel aan u.

 

Lees hier meer over de nieuwe energiebelastingen en de netbeheerkosten per 1 januari 2022.

Wat is er voor mij gewijzigd in de energiekosten per 1 januari 2022?

Elk jaar op 1 januari verandert het één en ander omtrent uw energielevering. Geen hele grote zaken, maar wel net andere kosten. In 2020 hadden we te maken met een marktprijs voor energie die erg snel opliep. Elk huishouden in Nederland gaat dit vroeger of later en in meer of mindere mate voelen. Dat is vooral minder voor huishoudens met een laag inkomen. Een reden dus van de overheid om in te grijpen. De overheid heeft een maatregelenpakket klaargezet met een waarde van wel 3,2 miljard. Hiervan gaat het overgrote deel naar het verlagen de energiebelasting, ter compensatie. Dit is dan ook direct de grootste wijziging die plaatsvond op 1 januari 2022. Een tweede wijziging is de verandering in kosten voor de netbeheerders. Daarnaast maken afnemers met een variabel contract sinds 1 januari gebruik van nieuwe variabele energietarieven.

Heeft u een vast contract, dan veranderen uw energietarieven natuurlijk niet.

 

1. De energiebelastingen per 2022

Waar er in eerste instantie werd nagedacht over hoe alleen huishoudens met een laag inkomen gecompenseerd konden worden, kan nu iedereen profiteren van de compensatie. Eenmalig verlaagd het kabinet de jaarlijkse energiebelasting met gemiddeld €400,-. Lees hier meer over de energiebelastingtarieven per 2022.

Daarnaast is er voor huishoudens met een laag inkomen een extra regeling beschikbaar. Deze huishoudens worden immers harder getroffen. Zo’n 800.000 huishoudens kunnen via de gemeente een eenmalige vergoeding van €200,- krijgen.

Zo’n 500 miljoen van de 3,2 miljard zal naar het bedrijfsleven gaan; naar het Midden- en Kleinbedrijf om precies te zijn. Ook hier wordt de belasting op energie verlaagd.

 

2. De netbeheerderkosten per 2022

Ook de wijziging in de kosten voor uw netbeheerder komt jaarlijks terug op 1 januari. Hoeveel u per maand kwijt bent hieraan in 2022 ligt geheel aan uw netbeheerder. Elke partij rekent andere kosten. Gemiddeld zullen deze met €13,- toenemen. De kosten voor Stedin stijgen met zo’n €27,-, bij Liander dalen deze met €3,-. Bekijk de website van uw netbeheerder om de tarieven te bekijken.

Weet u niet welke netbeheerder u heeft? In uw meterkast kunt u vaak vinden welke netbeheerder u heeft. Of ga naar eancodeboek.nl.

 

Netbeheerkosten 2022

 

Moet u uw termijnbedrag dan ook aanpassen?

Uw termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast, dat terwijl de kosten die u maandelijks betaalt voor u energie wel veranderen. Binnenkort (naar verwachting midden januari) komt er een tool in ons klantenportaal beschikbaar om dit gemakkelijk te kunnen doen. We geven u een seintje zodra het zo ver is! Bedankt voor uw geduld.

 

Variabele tarieven zijn ook veranderd

Tot slot besteden we nog kort aandacht aan een derde wijziging, eentje die alleen relevant is voor afnemers met een variabel contract. We hebben het over de variabele tariefwijziging. Elk jaar op 1 januari (en 1 juli) veranderen de variabele tarieven (en soms ook nog op andere momenten). Het tarief is per 1 januari 2022 zodanig verhoogd dat deze past bij de huidige marktprijs voor energie. Dat is het hele idee achter variabele tarieven; ze bewegen mee met de markt. De exacte, nieuwe variabele tarieven vindt u op innovaenergie.nl/tarieven.

 

Bronnen: gaslicht.com