Nieuws

Afbouw gaswinning komt op gang

Gasunie heeft nog net voor het einde van het jaar de stikstofinstallatie in Wieringermeer uitgebreid. Hierdoor kan de gaswinning in Groningen met 5 miljard kuub omlaag, meldt de beheerder van het landelijk gastransportnet vrijdag.

De uitbreiding is noodzakelijk om de gaswinning in Groningen versneld af te kunnen bouwen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat nam eerder dit jaar het besluit om al in 2020 de productie uit Groningen te willen verlagen naar minder dan 12 miljard m³ gas. Dat is het niveau waarbij volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de kans op nieuwe schade in het aardbevingsgebied een stuk lager is.

Groningse kwaliteit

De omzetting van hoogcalorisch gas naar laagcalorisch gas van ‘Groningse’ kwaliteit gebeurt door toevoeging van stikstof. Bij het station wordt stikstof toegevoegd aan hoogcalorisch gas uit het buitenland en kleinere gasvelden. Zo krijgt het dezelfde kwaliteit als het gas uit Groningen. Het mengstation in Wieringermeer kan nu per uur 80.000 kubieke meter meer stikstof bijmengen. In totaal kan het mengstation nu 310.000 kuub stikstof per uur bijmengen.

Gasunie werkt verder aan een nieuwe stikstofinstallatie bij Zuidbroek. Zo kan de gaswinning in Groningen vanaf begin 2022 met nog eens 7 miljard kuub omlaag. Minister Wiebes wil in 2022 de gaswinning in Groningen helemaal afgebouwd hebben.

Bron: Gasunie

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
26
feb

SDE+-subsidie moet omhoog

Bekijk artikel
18
dec

Slimme meter wordt tot eind 2020 actief aangeboden

Bekijk artikel