Duurzaam

Wat anderen u niet vertellen: de nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben sterke verhalen en over de winstgevende voordelen valt er veel te lezen. Voordat u kunt genieten van het rendement uit uw zonnepanelen zijn er natuurlijk wel een paar punten die u als ondernemer van tevoren wilt weten. Zo weet u precies waar u aan toe bent en krijgt u geen onaangename verrassingen achteraf.

Zonnepanelen zijn een grote investering

Zonnepanelen kosten tussen de €300,- en €500,- per stuk, inclusief alle materialen en de installatie. Voor sommige ondernemers is dat een grote investering. Niet iedereen heeft zomaar een paar duizend euro te besteden, de terugverdientijd is voor de ene ondernemer langer dan voor de ander en het teruglevertarief kan veranderen. Gelukkig is er soms een gemeentelijke subsidie beschikbaar of kunt u gebruikmaken van de energiebespaarlening van de overheid.

U bent afhankelijk van factoren die u zelf niet in de hand heeft

Uw rendement is voor een belangrijk deel afhankelijk van zonlicht, schaduw en hellingshoek; factoren die u niet zelf in de hand heeft. Als ondernemer wilt u er zeker van zijn dat zonnepanelen uw rendement verhogen. Win dus altijd vooraf deskundig advies in bij een zonnepanelenexpert. Goed om te weten: ook sneeuw, bladeren en vogelpoep kunnen de opbrengst verlagen. U kunt de zonnepanelen het beste een keer per jaar of eens in de twee jaar (laten) schoonmaken.

Soms zijn er een paar aanpassingen nodig in het pand

Voor een zonnepaneleninstallatie heeft u soms een extra groep nodig in uw meterkast. Ook zijn er vaak aanpassingen nodig om de bekabeling door te trekken en komt er soms een extra apparaat (ter grootte van een stofzuiger) in uw pand. Dit kan voor extra werk (en waarschijnlijk dus ook extra kosten) zorgen. Laat u altijd van tevoren goed informeren en bespreek dit soort zaken tijdens een deskundig adviesgesprek op locatie.

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
26
feb

SDE+-subsidie moet omhoog

Bekijk artikel
27
dec

Afbouw gaswinning komt op gang

Bekijk artikel