DuurzaamOndernemen

Energie-investeringsaftrek breidt uit met energietransitie

Ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA-regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Bedrijven die investeren in technieken die op de energielijst staan kunnen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening.

Uitgebreide energielijst

Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro. Een grote wijziging dit jaar op de energielijst is de toevoeging van een geheel nieuw hoofdstuk gericht op energietransitie. De rijksoverheid wil hiermee het gebruik van waterstof en elektrificatie bemoedigen.

Isolatie procesinstallaties

Nieuw binnen de EIA is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Dit is in de energielijst opgenomen, omdat er in de industrie op dit gebied nog veel energiebesparing is te bereiken. Ook is er vanaf 2019 een focus op de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit.

Warmtepompen

Een andere opvallende wijziging voor de gebouwde omgeving is de aparte opname van warmtepompen waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel. Technieken die niet op de energielijst staan, kunnen onder een generieke code alsnog worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.

EIA aanvragen

Een belangrijke voorwaarde bij het indienen van een aanvraag voor de EIA is dat uw energiezuinige investering past onder een code op de energielijst.

Geïnteresseerd in nog meer mogelijkheden omtrent duurzaam ondernemen? Neem dan een kijkje bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bron: RVO

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
26
feb

SDE+-subsidie moet omhoog

Bekijk artikel
27
dec

Afbouw gaswinning komt op gang

Bekijk artikel