Forse stijging van de energiekosten
U heeft er vast al over gehoord of gelezen. De energierekening gaat dit jaar fors omhoog. Gemiddeld gaat u per maand 25 tot 30 euro meer betalen. Bij Nuon is het termijnbedrag zelfs met 60 tot 140 euro verhoogd. De energieleverancier geeft aan geen fouten te hebben gemaakt in de herberekening van het termijnbedrag. Volgens hen stond bij veel klanten het termijnbedrag al langer te laag ingesteld. Klanten van Nuon zijn erg geschrokken van de forse verhoging en geven aan dat de berekeningen volgens hen totaal niet kloppen.
Waarom stijgt de energierekening?
Dat de energiekosten flink omhoog gaan dit jaar komt door de stijging van de leveringskosten en de belastingen. De forse stijgingen op de leveringskosten worden onder andere veroorzaakt door de stijgende inkoopprijzen voor stroom en gas. De inkoopprijzen van energie stijgen doordat de energiegroothandelsprijzen altijd in beweging zijn.
Vaste- of variabele tarieven
De wijziging van de leveringskosten heeft op mensen met een vast contract geen effect. Zij hebben hun tarieven vast gezet en gaan niet mee met de stijgingen zolang hun vaste contract nog loopt. Alleen de aangepaste energiebelastingen zorgt ervoor dat hun energierekening stijgt. Volgens energievergelijker Pricewise heeft de helft van de Nederlandse huishouden overigens geen vast contract maar variabele tarieven. Deze huishoudens hebben dus een flink nadeel, voor hen stijgt de energierekening dubbel.
Energiebelasting
Naast de stijging van de energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE), daalt de vermindering energiebelasting. Aangezien de belastingen 47% van de energierekening vormen heeft dit flink wat effect op de totale kosten. In onderstaande tabel staat weergegeven hoe uw energierekening is opgebouwd en hoe de kosten in de afgelopen 5 jaar zijn gestegen.
Termijnbedrag aanpassen
Dus of u nu vaste tarieven of variabele tarieven heeft, het is zeker een goed idee om uw termijnbedrag omhoog te schroeven. Zo verlaagt u de kans een hoge naheffing te ontvangen op uw aankomende jaarnota.
Bron: Pricewise