Minder vlees eten advies uit klimaatakkoord
Vandaag start de nationale week zonder vlees. Omdat duurzaamheid verder gaat dan alleen groene energie, doen wij er deze week hier op kantoor aan mee.
Maar wat speelt er nu eigenlijk?
Eind december werd het klimaatakkoord gepresenteerd, waarin het doel is gesteld om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten. De plannen uit het klimaatakkoord zullen veel effect hebben op een ieder. Zoals huizen van het gas los, extra hypotheken voor isolatie en warmtepompen en het rondsluizen van nieuwe brandstofaccijnzen en subsidies om elektrische auto’s te stimuleren. Allemaal goede maatregelen om te verduurzamen maar de plannen lijken nu iets te ver te gaan voor de gewone burger. Mensen zijn boos over de nieuwe maatregel die stelt dat we nog maar twee keer per week vlees zouden moeten eten.
Dierlijke producten belastend voor het milieu
In het klimaatakkoord staat dat het eten van vlees belastend is voor het milieu. Op dit moment bestaat onze voedselinname uit 60% dierlijke eiwitten tegenover 40% plantaardig. Het doel is om dit om te draaien.
Minder vlees beter voor jezelf en het milieu
De discussie dat minder vlees eten gezonder en beter voor het klimaat is wordt al enige tijd gevoerd. Uiteraard is het hebben van een evenwichtige levensstijl en het eten van voldoende groente en fruit een gezonde keuze. Er zijn dan ook steeds meer mensen die ervoor kiezen om minder vlees, zuivel en eieren te consumeren. Maar dat is een vrije keuze. Mensen vragen zich nu wel af of het echt nodig is om minder vlees te gaan eten. Zou dit wel zoveel effect hebben op de CO2 uitstaat van Nederland?
Één dag geen vlees
Eén dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu namelijk hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. Na een grondige check van de NRC, kan worden vastgesteld dat u met één dag geen rundvlees eten evenveel water bespaart als met een maand lang niet douchen.