DuurzaamNieuws

Salderingsregeling voor teruglevering verlengd

De huidige salderingsregeling voor teruglevering via zonnepanelen is nog tot 1 januari 2023 van kracht. Het kabinet heeft dit eind april 2019 besloten. Zo blijft het voor huishoudens en mkb-bedrijven nog wat langer aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Salderingsregeling loopt tot 1 januari 2023

In eerste instantie was het de bedoeling dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2021 zou worden vervangen door de terugleversubsidie, dit besluit is dus van de baan. De huidige salderingsregeling loopt tot 1 januari 2023 en wordt daarna geleidelijk afgebouwd. Dit houdt in dat het voordeel op de energiebelasting voor huishoudens en bedrijven voor de teruglevering ieder jaar iets minder wordt. De afbouwperiode loopt tot 2031 hierna ontvangt u alleen een vergoeding van uw energieleverancier voor de teruggeleverde stroom.

Terugverdientijd

Met deze geleidelijke afbouw van de salderingsregeling wordt verwacht dat de gemiddelde terugverdientijd 7 jaar is voor mensen die al zonnepanelen hebben of binnen deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen. Als u na 2023 zonnepanelen aanschaft zal de terugverdientijd naar verwachting langer zijn. Het blijft uiteraard een goede investering om zonnepanelen te nemen, voordeel is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden. Hierdoor zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen aan te schaffen.

Meter met dubbel telwerk verplicht

Om deze verandering mogelijk te maken is het noodzakelijk dat huishoudens en bedrijven een elektrameter met een dubbel telwerk hebben. De levering en teruglevering kan dan afzonderlijk worden gemeten. Vanaf 1 januari 2023 is het daarom verplicht een meter met dubbel telwerk te hebben hangen. Dit hoeft niet perse een slimme meter te zijn, dit kan ook een digitale meter zijn. De elektrameters zullen voor die tijd door de netbeheerders worden aangeboden.

Bron: Rijksoverheid

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
26
feb

SDE+-subsidie moet omhoog

Bekijk artikel
27
dec

Afbouw gaswinning komt op gang

Bekijk artikel