Nieuws

Slimme meter wordt tot eind 2020 actief aangeboden

De Nederlandse energienetbeheerders bieden de slimme energiemeter sinds januari 2015 grootschalig aan in Nederland. 6,3 miljoen huishoudens in Nederland hebben inmiddels een slimme meter in de meterkast hangen. Dat is maar liefst 73% van de Nederlandse huishoudens. De slimme energiemeter wordt nog tot eind 2020 bij alle Nederlandse huishoudens gratis aangeboden.

Digitalisering van het energienet

De slimme meter is een belangrijke stap in de digitalisering van het Nederlandse energienet. Ook in veel andere Europese landen krijgen consumenten de slimme energiemeter aangeboden. Het voordeel van de slimme meter is dat hij op afstand kan worden uitgelezen. Meterstanden worden hierdoor automatisch en accuraat doorgeven. Zo is het zelf opnemen en doorgeven van de meterstanden niet meer nodig.

Daarnaast kan op termijn, met de slimme meter, vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd. Dat is nodig vanwege nieuwe vormen van energiegebruik, zoals het laden van elektrische auto’s en omdat steeds meer mensen zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Door storingen komen de standen soms niet door

Op dit moment hangen er in Nederland ruim 11 miljoen slimme gas- en elektriciteitsmeters die op afstand kunnen worden uitgelezen.

Helaas kan het uitlezen van een meter soms ook misgaan. Dit kan bijvoorbeeld komen door storingen in het GPRS-signaal of problemen met de ontvangst in de woning. In november 2019 communiceerde 98,7% van de meters storingsvrij. Het streven is dit succespercentage op 99% te krijgen. Alle netbeheerders werken samen met de energieleveranciers om dit streven te behalen.

Tot eind 2020 aangeboden

Volgend jaar wordt de grootschalige aanbieding van de slimme energiemeter afgerond. Uiterlijk eind 2020 heeft elk huishouden in Nederland de meter aangeboden gekregen. De slimme meter is overigens niet verplicht. Consumenten kunnen ervoor kiezen de slimme meter te weigeren of het op afstand uitlezen van de meter te laten blokkeren. De planning van de aanbieding is hier te raadplegen.

Bron: Netbeheer Nederland

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
26
feb

SDE+-subsidie moet omhoog

Bekijk artikel
27
dec

Afbouw gaswinning komt op gang

Bekijk artikel