DuurzaamNieuws

Stap voor stap gasloos

Wonen zonder aardgas, hoe doen we dat? Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Daarvoor zullen we stap voor stap over moeten gaan op duurzaam verwarmen en koken op inductie. Veel mensen koken al op inductie, de overgang is ook makkelijker ter realiseren maar afstappen van verwarmen met aardgas is kostbaarder. Een goed begin voor iedereen is uiteraard het verminderen van ons verbruik!

Nieuwbouwwoningen vaak gasloos

Vier op de vijf nieuwbouwwoningen wordt nu al gasloos opgeleverd. Met de ambitie om alle woningen in 2050 van het gas af te hebben, worden er daardoor sinds 1 juli 2018 geen vergunningen meer gegeven voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Sindsdien worden er daarom meer woningen zonder gasaansluiting opgeleverd. Uit de aanvragen die bouwers bij netbeheerder Stedin hebben gedaan is gebleken dat in het tweede kwartaal van 2019 in 79% van alle nieuwbouwprojecten in het gebied van Stedin geen gasaansluiting meer is aangevraagd.

Toch worden nog niet alle nieuwbouwprojecten gasloos opgeleverd. Projecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd voor 1 juli 2018 mogen echter nog wel op het gasnet worden aangesloten. De vergunning is namelijk onbeperkt geldig.

Grote steden bouwen volop gasloos

De cijfers van de grote steden zijn opvallend hoog. In Rotterdam is er het afgelopen kwartaal 98% gasloos gebouwd, in Utrecht 97% en in Den Haag 83%. In andere Stedin gebieden werd zelfs bijna volledig gasloos gebouwd.

Tabel gasloze nieuwbouw
Tabel: top 10 gemeenten met meeste nieuwbouw in tweede kwartaal 2019. Bron: Stedin

 

Stedin heeft de aangevraagde aansluitingen met aardgas op het energienet per nieuwbouwproject in kaart gebracht. Deze kaart is te bekijken via deze link.

Bron: Stedin

 

Gerelateerde blogs

Naar blogoverzicht
26
feb

SDE+-subsidie moet omhoog

Bekijk artikel
27
dec

Afbouw gaswinning komt op gang

Bekijk artikel