Verduurzamen loont
De energiekosten van een gemiddelde woning stijgen tot 2030 met 13% als er geen maatregelen worden genomen om de woning te verduurzamen. Dit blijkt uit de berekeningen van het ING Economisch Bureau.
Van de totale stijging komt 7% door hogere marktprijzen voor energie en 6% door veranderingen in de energiebelastingen. De overheid verhoogt deze belastingen om woningeigenaren te stimuleren hun energieverbruik en vooral het gasverbruik te verlagen.
Verduurzaming van de woning zorgt veelal voor een lager energieverbruik. Zonder verduurzaming blijft het energieverbruik hetzelfde, maar stijgen de energiekosten. Verduurzaming is zo een manier om de stijging van de energiekosten te beperken.
Meer belasting op aardgas, minder op stroom
Energietarieven bestaan voor merendeel uit overheidsheffingen. De overheid verhoogt de komende tien jaar de energiebelasting op aardgas om verwarmen met aardgas financieel onaantrekkelijker te maken. Dit moet steeds meer woningeigenaren aanzetten over te stappen naar aardgasvrije alternatieven.
Hybride en elektrische warmtepompen zijn twee voorbeelden van deze alternatieven die gedeeltelijk (hybride) of volledig (elektrisch) op stroom werken. De overstap van aardgas naar aardgasvrije verwarming zal daarom samengaan met een hoger stroomverbruik.
Om de aantrekkelijkheid van deze twee alternatieven te vergroten, verlaagt de overheid tot aan 2030 de energiebelasting op stroom juist. Deze verschuiving in de energiebelasting van stroom naar aardgas maakt de warmtepomp bijvoorbeeld relatief aantrekkelijker en de traditionele HR-ketel op aardgas juist onaantrekkelijker.
Verduurzaming woning financieel steeds aantrekkelijker
De verhoging van de energieheffingen is een van de drie financiƫle overheidsprikkels om verduurzaming van de eigen woning te stimuleren:
- Om de woningvoorraad te verduurzamen, moeten alle huishoudens uiteindelijk overstappen op aardgasvrije verwarming. Door de energiebelasting op aardgas teverhogen, neemt de winstgevendheid van aardgasvrije warmtealternatieven toe;
- De overheid biedt woningeigenarenverduurzamingsleningen met een langere looptijd en lagere rente dan de markt aan, om verduurzaming betaalbaarder te maken;
- Met subsidies verlaagt de overheid de investeringskosten van verduurzaming van de eigen woning.
De investering in goede isolatie en zonnepanelen loont op dit moment het meest. Het verduurzamen van de woning zal de komende 10 jaar steeds winstgevender worden. De hogere energieprijzen zullen het voor huiseigenaren steeds aantrekkelijker maken om zuiniger om te gaan met energie. Daarnaast zullen de investeringskosten van verduurzamingsmaatregelen dalen.
Bron: ING Economisch Bureau
Makkelijk duurzaam besparen
Kies voor vaste scherpe tarieven! Wij helpen u graag verduurzamen. Verlaag uw energieverbruik en stookkosten. Vul uw gegevens in en bekijk uw aanbod!