Wonen zonder aardgas
Het doel is dat alle huishouden vanaf 2050 van het gas af zijn. De komende jaren zal iedere gemeente per wijk een plan maken om panden zonder aardgas te gaan verwarmen. U kunt zelf ook maatregelen nemen om van het aardgas af te gaan. De eerste stap is om in ieder geval minder gas te gaan verbruiken. Goede isolatie, ventilatie en geschikte radiatoren helpen hierbij.
Plan per gemeente
In 2021 zijn alle plannen omtrent het verwarmen zonder aardgas klaar. Per gemeente kan de manier van verwarmen in de toekomst verschillen. Dit kan door een warmtenet aan te leggen of door een eigen elektrische warmtepomp per huishouden. U hoeft natuurlijk niet af te wachten op de plannen van uw gemeente. Het is altijd een goed idee om te isoleren. Dit heeft een positief effect op voor het klimaat en uw portemonnee!
Stap voor stap
Het aardgasvrij maken van uw woning lijkt een grote ingreep waar veel kosten mee gemoeid gaan. Echter betaald de investering die u erin stopt zich dubbel terug! Het spaargeld waar u tegenwoordig nog vrij weinig rente voor ontvangt kunt u dus beter in uw woning investeren. Uiteraard hoeft de overstap niet in één keer te gebeuren. Verminder uw gebruik van aardgas stap voor stap. Zo kunt u energiebesparende verbeteringen combineren met verbouwingen of onderhoud in en om uw woning. Dat scheelt ook nog eens in de kosten.
Stap 1: Check en verbeter de isolatie van uw woning
Woningen die na 2000 of later zijn gebouwd zijn bij de bouw al goed geïsoleerd. Woningen van voor dit bouwjaar zijn een stuk minder goed geïsoleerd. Controleer en pas waar nodig de isolatie van het dak, de muren en de vloer aan. Neem daarnaast ook HR++ glas. Met de juiste isolatie is er een stuk minder energie nodig om uw woning te verwarmen. Daarnaast is uw woning dan ook direct geschikt voor het gebruik van een warmtepomp.
Stap 2: Check en verbeter de ventilatie van uw woning
Goede ventilatie is belangrijk voor de gezondheid. Voorheen was er in de meeste woningen via luchtrooster en kieren en naden in de woning genoeg natuurlijke ventilatie. Doordat de woningen steeds beter geïsoleerd worden is er vrijwel geen natuurlijke ventilatie meer. Zorg daarom voor ventilatie met mechanische luchtafvoer. Dit biedt gezonde schone lucht in huis. Het ventilatiesysteem moet wel regelmatig worden onderhouden om goed zijn werk te doen.
Stap 3: Vervang de cv-ketel voor duurzame verwarming
Een cv-ketel werkt op aardgas en verwarming is een grote energieverbruiker. Bijna 50% van uw energierekening bestaat uit kosten voor verwarming. Als u slimmer en efficiënter stookt verbruikt u minder gas, wel zo fijn voor uw portemonnee én het klimaat. Vervang uw cv voor een duurzaam alternatief. Kies bijvoorbeeld voor een lagetemperatuurverwarming, deze verwarmt een zeer goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone cv. Je bespaart energie en geniet in huis van meer comfort.
Stap 4: Ga over op elektrisch koken
Met koken wordt er jaarlijks niet zoveel gas verbruikt, daarom is overstappen op elektrisch koken niet de grootste stap binnen het verduurzamen van een woning. Neemt u een nieuwe keuken? Laat dan gelijk een inductie kookplaat aanleggen.
Zonnepanelen is altijd een goed idee
Ga zelf groene energie opwekken met de zon. Combineer het plaatsen van zonnepanelen met de isolatie van uw dak. Isoleren brengt de energierekening omlaag en met zonnepanelen voorziet u zelf in uw energie. Dat is dubbel besparen!
Bron: Milieucentraal