HTM Den Haag

Met een verbruik van maar liefst 62 miljoen kWh per jaar behoort openbaar vervoerder HTM tot een van de grootste verbruikers van elektriciteit in de Haagse regio. Met de ambitie om te verduurzamen, heeft HTM remise Zichtenburg in Den Haag laten voorzien van zonnepanelen. Als winnaar van de aanbesteding heeft Innova Duurzaam maar liefst 1400 zonnepanelen op het dak van de remise mogen plaatsen. Dit levert zo’n 500.000 kWh aan groene energie op per jaar. Hiermee draagt dit project niet alleen bij aan verduurzaming en het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook aan het verlagen van de energiekosten van HTM. 

 

“Met praktische inzichten en efficiënte communicatie met de directievoerder bij HTM hebben wij met dit project een grote stap gezet richting een duurzamere toekomst” (Projectleider Innova Duurzaam Sten Polman) 

 

Een uniek project

De naadloze samenwerking met HTM, waarbij vaste projectleiders voor korte lijnen zorgde, maakte het mogelijk dit project in korte tijd te verwezenlijken. Een unieke uitdaging was het ontwikkelen van een veilig hijsplan vanwege de aanwezigheid van trambovenleidingen met 600 Volt rondom het pand. Met behulp van een zorgvuldige planning én een extra grote hijskraan is deze uitdaging veilig en succesvol uitgevoerd. 

Door de installatie van het zonnestroomsysteem ’s nachts te voltooien, kon HTM ongestoord blijven opereren. Hierdoor is de impact op de bedrijfsvoering tot een minimum beperkt gebleven en konden ze hun duurzame energiedoelstellingen zonder onderbrekingen in de bedrijfsvoering realiseren. 

Na het voltooien van de installatie is het systeem scope 12 gekeurd, waarbij het gehele zonnestroomsysteem is gecontroleerd door een onafhankelijk gecertificeerd inspecteur. Het project is met succes en zonder enige verbeterpunten door de keuring gekomen, waarna het unieke resultaat feestelijk is opgeleverd. 

 

Wat heeft het tot nu toe opgeleverd?

  • 517.801 kWh aan zonne-energie opgewekt in het eerste jaar! Dat is genoeg voor 185 huishoudens 
  • Een grote hoeveelheid CO2-uitstoot bespaard; maar liefst 201.942 kg! Dit is te vergelijken met het planten van 8.078 bomen 
  • Een besparing van tienduizenden euro’s per jaar 

 

Dit is een mooi voorbeeld van een vooruitstrevend project waarbij Innova Duurzaam als energieleverancier heeft bijgedragen aan de energietransitie door middel van het installeren van een zonnestroomsysteem. Bij Innova Duurzaam geloven we in de kracht van samenwerking en innovatie. We streven ernaar om duurzame energieoplossingen te bieden die niet alleen voldoen aan de behoeften van vandaag, maar ook aan die van morgen. 

Meer weten over hoe Innova Duurzaam kan helpen bij het behalen van uw eigen klimaatdoelen, zoals een zonne-installatie op het dak van uw bedrijf? Vraag hier een adviesgesprek aan met een van onze experts.

 

Projectfoto’s