Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over Innova Energie’s succesproject

In gesprek met de overheid over het succesvol verduurzamen van Den Haag!

We kunnen er geen doekjes om winden, de opwarming van de aarde is nog in volle gang bezig en we moeten ingrijpen. Dat was de conclusie van het alarmerende IPCC-rapport (klimaatpanel) dat uitkwam op 9 augustus 2021. We schreven er ook al over in dit artikel. De overheid zal het voortouw moeten nemen in het teweegbrengen van de ommekeer; zij zijn in staat om vergaande maatregelen te nemen en op te leggen.

 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (de RVO), speelt hierin een rol. Zij hebben onder andere de taak te stimuleren Nederland duurzaam te laten ondernemen. Zo verstrekken zij subsidies om de landelijke en Europese duurzaamheidsdoelen te halen.


logo-RVO

 

Uitgelicht door de RVO:

Innova Energie doet waar zij goed in is en verduurzaamt Den Haag

Wil je als overheid strenge regels opstellen aan de vervuilende industrie, dan zal je op zijn minst het goede voorbeeld moeten nemen. Daarom staat de overheid voor een grote verduurzamingsopgave van eigen steden en overheidsinstellingen. Zo ook de Gemeente Den Haag. En aan ons het genoegen om hun, in samenwerking met het vastgoedbedrijf van Den Haag (CVDH), daarbij te helpen; en dat sluit precies aan bij onze visie:

Wij willen voorzien in energieoplossingen die duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar zijn én opbrengsten geven voor degene zelf, de maatschappij en de economie. Zo helpen wij hen een actieve bijdrage te leveren aan de energietransitie en alle energiedoelen voor een duurzame samenleving.

 

De succesvolle samenwerking tussen Innova Energie en het vastgoedbedrijf Den Haag viel de RVO op en wilde hier extra aandacht aan besteden om dit als voorbeeld voor de rest van Nederland te publiceren.

 

Luchtfoto van het zonnepanelenpark

 

De RVO over het succesproject van Innova & de CVDH

Het gebouw van Den Haag werkt (de sociale werkplaats van Den Haag voor mensen die lastig aan een baan kunnen komen) was toe aan renovatie, en dat was voor de Gemeente een kans om het gebouw direct energiezuiniger te maken. Dat werd mogelijk gemaakt door de plaatsing en onderhoud van diverse grootschalige energiebesparende installaties, gerealiseerd door Innova Energie, specialist op gebied van verduurzaming. Door de kennis en ervaring van Innova Energie kon elke keer bepaald worden wat de meest duurzame optie was. Dat werkt gewoon, aldus Marc Beste (Projectleider Verduurzamen Vastgoed CVDH).

Het project Kerketuinenweg heeft inmiddels een hoop ervaring opgeleverd voor CVDH, maar ook gezorgd dat het pand nu vol ligt met 1518 zonnepanelen, samen goed voor 387.371 kWh. Dat is ongeveer 40% van de jaarlijkse energierekening van de locatie. Daarnaast zijn de ramen en de lichtstraten vervangen met HR++ glas, zijn de daken wit en extra geïsoleerd en is het pand voorzien van zuinige TL verlichting. Kortom, een plek die naast een stuk zuiniger, ook prettiger is geworden om te werken.
Tevens is de gemeente Den Haag druk bezig om de panden Kerketuinenweg 24 en Zilverstraat 53 aan te laten sluiten op een aardwarmte bron. Eind 2021 moet dit uitgevoerd zijn, waarna de panden afgesloten kunnen worden van het aardgas.

 

Buiten het project aan de Kerketuinenweg hebben Innova Energie en de Gemeente Den Haag al ruim 20 zonnepanelensystemen gerealiseerd. Daarnaast zitten er nog vele andere projecten in de pijplijn.

 

Het project, uitgevoerd door Innova Energie en de CVDH, is één van de redenen dat Kerketuinenweg een succesverhaal genoemd mag worden. Naast de goede samenwerking met wederzijds vertrouwen, heeft het gezorgd voor grote besparingen en een comfortabeler werkklimaat bij sociale werkplaats Den Haag Werkt. Dat was dan ook precies het doel van het project.

 

➔ Bekijk hier het hele verhaal

 

De RVO in gesprek met Innova op het dak

Bron: interview Innova Energie & de RVO, RVO.nl

Ga terug naar Duurzaam Ondernemen