De stijgende energietarieven

Het is al een tijdje een hot topic in het nieuws en inmiddels is het elke Nederland bekend, de energieprijzen die momenteel erg hoog zijn. Waar de energieprijzen een jaar tot anderhalfjaar geleden (midden in de coronacrisis) nog historisch laag waren, zijn deze nu juist erg hoog. Vooral vanwege de laatste ontwikkelingen omtrent de Russische invasie in Oekraïne. De energieprijzen blijven schommelen en het is onzeker wat de toekomst ons biedt. En dat betekent onrust in de energiemarkt en mogelijk bij u als consument of ondernemer. Met de informatie op deze pagina proberen wij uw vragen te beantwoorden en een stukje zekerheid mee geven.

Houd er rekening mee dat wij momenteel helaas een tijdelijk beperkt aanbod hebben.

 

Wat betekenen de hoge energieprijzen voor u?

Als afnemer gaat u kortgezegd meer betalen voor uw energie. Dit valt helaas niet te ontlopen en elke Nederlander en Nederlands bedrijf heeft er last van. Gelukkig heeft de overheid een besluit genomen om de energiebelastingen in 2022 te verlagen ter compensatie. Recent is er ook aangekondigd dat huishoudens met een laag inkomen een extra energietoeslag ontvangen.

Wat in deze tijd erg belangrijk is, is uw verbruik. Ga verstandig om met uw energieverbruik, met name met gas. U bespaart het meeste gas door de verwarming wat lager te zetten en uzelf dikker aan te kleden. Bekijk hier nog een aantal praktische tips om energie te besparen in de wintermaanden.

Wanneer en hoeveel u meer gaat betalen ligt geheel aan uw contract.

Ik heb een vast contract

Dan verandert er op dit moment niets, totdat uw contract afloopt. Daarna zal u weer opnieuw een contract moeten afsluiten of uw huidige moeten verlengen. Hierbij kunt u kiezen uit een variabel contract of een vast contract (momenteel bieden wij alleen 1-jarige en 3-jarige vaste contracten aan) en gelden de energietarieven van dat moment. Dit is van te voren niet te voorspellen. Log in Mijn Innova en bekijk onder “Producten” wanneer uw contract afloopt. Wij kunnen u in ieder geval wél verzekeren van energie in deze onrustige tijd.

Ik heb een variabel contract

Dan zijn uw variabele tarieven per 1 februari 2022 helaas verhoogd, omdat uw vorige energietarief niet meer aansluit op de marktprijs. U heeft hier per e-mail of brief informatie over ontvangen. Je vindt het nieuwe tariefblad ook hier: innovaenergie.nl/tarieven.

Wij zijn genoodzaakt de extra tariefwijziging in te zetten, omdat wij als energieleverancier risico kunnen lopen met variabele contracten. De inkoopprijzen voor variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de huidige marktprijs en bovendien is het lastig te voorspellen tot wanneer variabele klanten bij ons blijven (zij mogen hun contract op elk gewenst moment opzeggen en betalen geen opzegvergoeding). Helaas kunnen wij niet anders dan dit financiële risico zoveel mogelijk in te perken en deze tariefwijziging in te zetten. We begrijpen maar al te goed dat dit een tegenvaller is, maar bedenk dat we hiermee u als variabele klant meer zekerheid kunnen bieden.

 

De oorzaken van het tekort aan gas

Er is al bijna een halfjaar tekort aan gas in Europa en dat heeft deze oorzaken:

 

  • Rusland levert minder gas aan Europa,  onder andere vanwege de politieke beweegredenen. Echter duurt de beperking veel langer dan verwacht.
  • Door een aardig koud voorjaar in 2021 zijn de gasvoorraden vrij leeggeraakt. Door de hogere energieprijzen in de zomer zijn deze vervolgens minder gevuld.
  • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd; er wordt daar een hogere prijs voor aangeboden.
  • Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers in het buitenland.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.

 

Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

Bron: nos.nl