De stijgende energietarieven

Wat betekent de energieprijsstijging voor u?

Als afnemer gaat u kortgezegd meer betalen voor uw energie. Wanneer en hoeveel u meer gaat betalen ligt geheel aan uw contract.

Ik heb een vast contract

Dan verandert er op dit moment niets. U houdt uw vaste tarieven totdat het contract afloopt. Hoeveel u daarna gaat betalen ligt helemaal aan de energieprijzen op dat moment. Dit is van te voren niet te voorspellen. Log in Mijn Innova en bekijk onder “Producten” wanneer uw contract afloopt. Wij kunnen u verzekeren van energie in deze onrustige tijd.

Ik heb een variabel contract

Dan zijn uw tarieven per 1 november 2021 helaas veranderd. Dit was nodig omdat uw vorige energietarief niet meer aansluit op de marktprijs. U heeft hier per e-mail of brief informatie over ontvangen.

Wij waren genoodzaakt een extra tariefwijziging in te zetten, omdat wij als relatief kleine partij risico lopen met variabele contracten. De inkoopprijzen voor variabele tarieven liggen een stuk hoger dan de huidige marktprijs en bovendien is het lastig te voorspellen tot wanneer variabele klanten bij ons blijven (zij mogen hun contract op elk gewenst moment opzeggen en betalen geen opzegvergoeding). Helaas kunnen wij niet anders dan dit financiële risico zoveel mogelijk in te perken en deze tariefwijziging in te zetten. We begrijpen maar al te goed dat dit een tegenvaller is, maar bedenk dat we hiermee u als variabele klant meer zekerheid kunnen bieden.

Ik wil klant worden bij jullie

Dat kan zeker! Ga naar de homepage en vul onze tool in! Wij kunnen u verzekeren van energie in deze onrustige tijd.

 

Het is een hot topic in het nieuws, de stijgende energieprijzen. Waar de energieprijzen een jaar geleden nog historisch laag zijn, zijn deze nu juist erg hoog. En dat betekent onrust in de energiemarkt en mogelijk bij u als consument of ondernemer. Met de informatie op deze pagina proberen wij uw vragen te beantwoorden en een stukje zekerheid mee geven. U zit in deze onzekere tijd namelijk goed bij ons. Wij hebben rekening gehouden met de marktontwikkelingen en onze energie slim ingekocht. Dit geldt wel voor onze vaste contracten.

 

De zekerheid die Innova Energie u biedt

Bij Innova Energie hebben we door onze veilige inkoopstrategie het grootste risico afgedekt. Simpel gezegd, het grootste deel van de energie die wij verkopen hebben wij ook al ingekocht (dit geldt wel alleen voor onze vaste contracten). Hierdoor hebben wij op het moment een gunstige positie, zelfs bij een komende strenge winter.

We kunnen u dus geruststellen en meegeven dat de kans erg klein is dat wij in de problemen óf in de gevarenzone komen door de huidige marktontwikkeling. Nieuwe klanten (die van harte welkom bij ons zijn!) en onze huidige klanten kunnen wij de komende tijd verzekeren van energie.

 

De oorzaken van het tekort aan gas

Er is een tekort aan gas in Europa en dat heeft deze oorzaken:

 

  • Door een aardig koud voorjaar zijn de gasvoorraden vrij leeggeraakt. Door de hogere energieprijzen in de zomer zijn deze vervolgens minder gevuld.
  • Gas wordt liever naar Azië geëxporteerd; er wordt daar een hogere prijs voor aangeboden.
  • Na de coronacrisis trekt de economie weer aan, waardoor de vraag naar energie vanzelf meer stijgt.
  • Rusland levert minder gas aan Europa. Er zijn vermoedens dat Rusland op deze manier de druk opvoert zodat de nieuwe, omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 snel in gebruik wordt genomen.
  • Door het verminderen van de gaswinning in Groningen is Nederland afhankelijker geworden van andere leveranciers in het buitenland.
  • Kolencentrales en kerncentrales in Europa worden steeds vaker gesloten. Dit betekent meer vraag naar gas om elektriciteit op te wekken.
  • Er wordt minder windenergie opgewekt doordat er minder wind is. Hierdoor stijgt de vraag naar gas automatisch.

 

Door het tekort, stijgt de vraag naar gas. Omdat stroom en gas een sterk verband met elkaar hebben, groeit naast de gasprijs, ook de stroomprijs mee. En dat betekent een extra hoge marktprijs.

Bron: nos.nl