Tarieven variabel contract
Ons variabele tarief beweegt mee met de marktprijs. In het onderstaande tariefblad vind je de variabele tarieven van dit moment.
Benieuwd naar onze vaste tarieven? Bereken je persoonlijke aanbod hieronder:
Opbouw tarieven: stroom en gas
Voor stroom: leveringstarief, energiebelasting & opslag duurzame energie (ODE) en btw. De vermindering energiebelasting (voorheen heffingskorting), die je van de overheid ontvangt en die voor iedere aansluiting hetzelfde is, wordt op het termijnbedrag in mindering gebracht. De energiebelasting is afhankelijk van je energieverbruik.
Voor gas: leveringstarief, regiotoeslag gas, energiebelasting & opslag duurzame energie (ODE) en btw. De energiebelasting is afhankelijk van je energieverbruik.
Voor- en nadelen van vaste tarieven
Een belangrijke keuze waarvoor je als ondernemer staat, is de keuze voor variabele of vaste tarieven. En als je kiest voor een vast tarief, wat is dan voordeliger: 1 of 3 jaar? Of je voor een vast of een variabel contract kiest, hangt vooral samen met jouw visie op de energiemarkt, in het bijzonder op de prijsontwikkelingen. Gaan de energieprijzen dalen? Dan kun je beter wachten met een vast tarief totdat de prijzen de bodem hebben bereikt. Op dat moment is een contract voor 1 jaar of, nog beter, 3 jaar of meer een goede zet. Ook als je verwacht dat de prijzen nog verder gaan stijgen. Je krijgt dan niet meer te maken met prijsstijgingen. Je weet wat je energiekosten zijn en hebt de zekerheid dat je niet met financiële verrassingen wordt geconfronteerd.
- Zekerheid
- Geen tussentijdse prijsstijging
- Geen voordeel dalende tarieven
- Boete bij vroegtijdig overstappen
Voor- en nadelen van variabele tarieven
Zoals vaste tarieven voor- en nadelen hebben, zo heb je als consument of ondernemer ook met voor- en nadelen te maken als het om variabele tarieven gaat. Het grote nadeel is dat je meteen de gevolgen voelt van prijsstijgingen, aangezien je energieprijs gekoppeld is aan de prijs op de markt. Als de prijzen worden aangepast, ongeacht of het gaat om stijgingen of dalingen, gebeurt dat om het half jaar, meestal op 1 januari en 1 juli. Bij uitzonderlijke omstandigheden kunnen de tarieven ook op andere momenten wijzigen. Denk aan overheidsbesluiten of ontwikkelingen op de markt voor elektriciteit of gas. Met variabele tarieven weet je het nooit helemaal zeker. Het kan gunstig zijn als prijzen dalen, maar financieel nadelig voor jou als prijzen stijgen. Een groot voordeel van een variabel contract is daarnaast dat je zonder opzegvergoedingen op elk moment kunt overstappen naar een andere energieleverancier.
- Profiteren van prijsdalingen
- Overstappen zonder boete
- Mogelijke prijsstijgingen
- Minder zekerheid
Netbeheerkosten stroom en gas
Wie de netbeheerder is, hangt af van je leveringsadres. Als kleinverbruiker van elektriciteit en gas krijg je van Innova Energie één rekening waarop ook de netbeheerkosten zijn weergegeven. Innova betaalt deze vervolgens aan de netbeheerder. De netbeheerkosten bestaan uit vaste leveringskosten, aansluitdienst, transportdienst, systeemdienst (alleen bij elektriciteit) en meetdienst. De netwerktarieven van netbeheerders kunnen verschillen. Grootverbruikers onderhouden zelf hun contract met de netbeheerder.
- Factoren die de gasprijs beïnvloeden
- De olieprijs
- De regio waar je gas verbruikt
- Factoren die de elektriciteitsprijs beïnvloeden
- Vraag en aanbod
- De wisselkoers
- Weersomstandigheden
- Macro-economische ontwikkelingen
- Geopolitieke situaties