SDE+

Wat is de SDE+?

De SDE en later SDE+ staan voor Stimuleringsregeling duurzame energieproductie. Het is een regeling die in het leven is geroepen om de productie van duurzame en schone energie te stimuleren bij bedrijven en (non-profit)instellingen. Deze regeling moet ervoor zorgen dat Nederland gaat verduurzamen. Er wordt nog teveel energie opgewekt uit niet duurzame bronnen. Tevens wil Nederland met deze energieregeling de doelstelling uit het energieakkoord voor 2023 halen.

De SDE+ subsidie stimuleert dus de ontwikkeling van duurzame energievoorziening in Nederland en vergoed voor u het prijsverschil tussen de kostprijs van grijze- en duurzame energie. Omdat de productie van duurzame energie duurder is.

Doe de gratis dakscan

Met onze digitale zonnepanelen dakscan krijgt u direct inzicht in passende mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Binnen 1 minuut weet u wat uw dak waard is. Doe nu de dakscan!
 

Wanneer komt u in aanmerking voor subsidie?

Heeft u een bedrijf of (non-profit) instelling en wilt u producent worden van hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare warmte of hernieuwbaar gas? Dan kunt u ook in 2019 weer in aanmerking komen voor subsidie. Denk hierbij aan het inzetten van zonnepanelen en het gebruik maken van windenergie, maar ook voor hernieuwbare energie uit biomassa, geothermie en water is de subsidieregeling in het leven geroepen. De categorie Wind op Zee heeft haar eigen budget en aanvraagprocedure.

De eerste ronde voor de aanvraag van SDE+ subsidie voor 2019 is van 12 maart tot en met 4 april. Het budget voor deze voorjaarsronde is € 5 miljard. Naar verwachting wordt er ook voor de tweede ronde € 5 miljard beschikbaar gesteld. Om dit voorjaar in aanmerking te komen voor de SDE+ subsidie dient uw aanvraag voor het einde van de eerste ronde binnen te zijn. U kunt enkele weken voorafgaand aan de openstelling van de subsidie uw conceptaanvraag klaarzetten.

Per ronde is er sprake van één integraal budgetplafond voor alle technologieën, waarbinnen de technologieën op basis van de kostprijs concurreren om beschikbare middelen. De voorjaarsronde heeft in 2019 drie fases.

Fase 1             12 maart – 09:00 uur

Fase 2             18 maart – 17:00 uur

Fase 3             25 maart – 17:00 uur tot 4 april – 17:00 uur

In de bijlage van de Kamerbrief vindt u een overzicht van de SDE+ categorieën die in de voorjaarsronde van 2019 open gaan. Het overzicht bevat ook basis- en correctiebedragen.

Tijdens de SDE+ openstelling hebben aanvragers ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen in de zogenaamde vrije categorie. Zo kunnen tevens aanvragen worden ingediend voor projecten met een lager bedrag dan het maximum basisbedrag van de betreffende categorie en wordt de kans dat u subsidie ontvangt groter.

Zonnepanelen tuinder met SDE+

Welke voorwaarden gelden er voor het aanvragen van subsidie?

In een notendop komt het er op neer dat er met de SDE+ subsidie gedurende de eerste 15 productiejaren een vergoeding voor elke opgewekte kilowattuur (kWh) wordt ontvangen. Dit bedrag dekt voor een groot deel de initiële investering. De inkomsten uit de SDE+ subsidie komen bovenop de te realiseren besparing! Om voor de subsidieregeling SDE+ in aanmerking te komen, dient u een goed onderbouwd project in te sturen. Voor iedere categorie gelden andere voorwaarden en afhankelijk van de grote van het project is een complete haalbaarheidsstudie noodzakelijk.

 • Per adres maximaal 1 subsidie aanvraag, maar mag voor verschillende soorten productie-installaties.
 • Voor de meeste productie-installaties zijn vergunningen vereist. Vooraf geen vergunning is geen subsidie.
 • U moet de eigenaar zijn van de locatie of toestemming krijgen van de grond- of gebouweigenaar;
 • Voor windenergie is een windrapport verplicht;
 • Voor geothermie is een geologisch onderzoek verplicht;
 • Voor productie-installaties van 500 kWp of meer is een haalbaarheidsstudie verplicht.

Hulp nodig bij de subsidieaanvraag?

Benieuwd of u met uw investering in hernieuwbare energie in aanmerking komt voor subsidie? Of wilt u gewoon meer informatie over de subsidieregeling SDE+? De energie adviseurs van Innova Energie kunnen u alles vertellen over de subsidieregeling en de aanvraagprocedure. Daarnaast kunnen wij u volledig ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie. Hierbij werken wij op basis van no cure, no pay. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat kan Innova verder voor u betekenen?

Het overgrote deel van alle SDE+ projecten wordt aangevraagd in de categorie Zon. Innova Energie is specialist in zakelijke zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een positieve bijdrage aan uw bedrijfsrendement en zijn na enkele jaren terugverdient. Met de SDE+ subsidie is de terugverdientijd nóg korter en zijn de zonnepanelen sneller winstgevend. Daarnaast bent u duurzaam aan het ondernemen wat goed is voor de wereld. Een echte win-win situatie.

Heeft u al een SDE+ subsidie of zou u graag gebruik willen maken van SDE+ in combinatie met zonnepanelen? Bij Innova Energie bent u aan het juiste adres.

 • Samen met uw organisatie bepalen we de juiste subsidiestrategie
 • Innova doet gratis de aanvraag voor uw SDE+ regeling in combinatie met zonnepanelen
 • Innova ontzorgt in het gehele traject, van aanvraag tot oplevering van uw zonnepanelensysteem
 • Zo heeft u een leverings- & terugleveringscontract bij één energieleverancier
 • Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek op locatie
 • Tijdens de laatste twee aanvraagronden zijn al onze subsidieaanvragen gehonoreerd!

Waarom is investeren in zonne-energie juist nú zo interessant?

Technologische vooruitgang: In de afgelopen 10 jaar zijn zonnepanelen razendsnel beter geworden. Zo is het vermogen van een gemiddeld paneel meer dan verdubbeld, is het tegenwoordig mogelijk om op elke richting  t.o.v. de zon zonnepanelen te plaatsen en zijn er uiteenlopende esthetische toepassingen.

Kostendaling: o.v. 2010 zijn de kosten van 1 Wp met een vijfvoud verminderd. Een opgewekte kWh in NL kost ongeveer €0,05. Dat is aanzienlijk goedkoper dan wat een organisatie aan een energieleverancier moet betalen.

Financiering: de bovenstaande punten samen met een toekenning van de SDE+ zorgen ervoor dat de investering van zonnepanelen zeer goed financierbaar is. Er zijn veel mogelijke constructies waarbij het zelfs mogelijk is om volledig gebruik te maken van vreemd vermogen en toch van de baten te profiteren.