Stimulering Duurzame Energieproductie & Klimaattransitie

Als bedrijf of non-profit organisatie kunt u een subsidie aanvragen als u door middel van van (grootschalige) maatregelen een steentje bijdraagt aan de klimaattransitie. Op deze pagina leest u wanneer de eerstvolgende SDE-rondes plaatsvinden, wat de subsidie exact inhoudt, en hoe u deze kan aanvragen.

 

Vraag direct hulp aan voor de SDE-aanvraag

 

 

De SDE++ 2022 is van start gegaan! Wees er snel bij

Voor de SDE++ 2022 is een budget van totaal €13 miljard beschikbaar gesteld! Om hiervan gebruik te maken, moet er een aanvraag worden gedaan tijdens één van de SDE-rondes (zie onderstaand). De SDE++ opent in 2022 op dinsdag 28 juni om 09:00 uur en sluit op donderdag 6 oktober om 17:00 uur. De openstelling heeft 5 fasen. Door de zomerperiode is fase 2 langer open.

Opening per ronde: Grens €/ton Co2
Fase 1: 28 juni 09:00 – 11 juli 17:00 65
Fase 2: 11 juli 17:00 – 29 augustus 17:00 75
Fase 3: 29 augustus 17:00 – 12 september 17:00 105
Fase 4: 12 september 17:00 – 26 september 17:00 165
Fase 5: 26 september 17:00 – 6 oktober 17:00 300

 

Wat houdt de subsidie in?

De SDE++ staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie. Het is een verbreding van de SDE+, een regeling die in het leven is geroepen om de productie van duurzame en schone energie te stimuleren bij bedrijven en (non-profit)instellingen. De SDE++ gaat een stapje verder en stimuleert óók de reductie van CO2 uitstoot. De subsidie moet ervoor zorgen dat Nederland gaat verduurzamen; er wordt nog te weinig energie opgewekt uit duurzame bronnen en de CO2 uitstoot is nog altijd te hoog. Tevens wil Nederland de broeikasgassen in 2030 met 55% verminderd hebben t.o.v. 1990.

De SDE++ subsidie stimuleert de ontwikkeling van duurzame energievoorziening in Nederland en vergoed voor u het prijsverschil tussen de kostprijs van grijze- en duurzame energie. Omdat de productie van duurzame energie duurder is.

 

Wanneer komt u in aanmerking voor subsidie?

Heeft u een bedrijf of (non-profit) instelling en wilt u producent worden van hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare warmte of hernieuwbaar gas? Dan kunt u ook in 2022 weer in aanmerking komen voor de subsidie. Denk hierbij aan het inzetten van zakelijke zonnepanelen en het gebruik maken van windenergie, maar ook voor hernieuwbare energie uit biomassa, geothermie en water is de subsidieregeling in het leven geroepen. De categorie Wind op Zee heeft haar eigen budget en aanvraagprocedure.

De aanvraagronde van de SDE++ bestaat uit verschillende fasen waarin u uw aanvraag kan indienen (zie bovenstaand). Elke fase heeft een andere subsidiehoogte. Het beschikbare budget is gesteld op €13 miljard in totaal. U kunt enkele weken voorafgaand aan de openstelling van de subsidie uw conceptaanvraag klaarzetten.

 

Zonnepanelen tuinder met SDE+

 

Welke voorwaarden gelden er voor het aanvragen van subsidie?

In een notendop komt het er op neer dat er met de SDE++ subsidie gedurende de eerste 15 productiejaren een vergoeding voor elke opgewekte kilowattuur (kWh) wordt ontvangen. Dit bedrag dekt voor een groot deel de initiële investering. De inkomsten uit de SDE+ subsidie komen bovenop de te realiseren besparing! Om voor de subsidieregeling SDE+ in aanmerking te komen, dient u een goed onderbouwd project in te sturen. Voor iedere categorie gelden andere voorwaarden en afhankelijk van de grote van het project is een complete haalbaarheidsstudie noodzakelijk.

 • Per adres maximaal 1 subsidie aanvraag, maar mag voor verschillende soorten productie-installaties.
 • Voor de meeste productie-installaties zijn vergunningen vereist. Vooraf geen vergunning is geen subsidie.
 • U moet de eigenaar zijn van de locatie of toestemming krijgen van de grond- of gebouweigenaar;
 • Voor windenergie is een windrapport verplicht;
 • Voor geothermie is een geologisch onderzoek verplicht;
 • Voor productie-installaties van 500 kWp of meer is een haalbaarheidsstudie verplicht.

 

Zo vraagt u de subsidie aan

Benieuwd of u met uw investering in hernieuwbare energie in aanmerking komt voor subsidie? Of wilt u gewoon meer informatie over de subsidieregeling SDE++? De energie adviseurs van Innova Duurzaam kunnen u alles vertellen over de subsidieregeling en de aanvraagprocedure.

Het zelf aanvragen van de SDE++ roept vaak veel vragen op. Daarom kunt u dit het beste uit handen laten. Wij kunnen u volledig steunen bij het aanvragen van de subsidie. Dan zorgen wij ervoor dat u maximaal profiteert van de subsidie. Hierbij werken wij op basis van no cure, no pay.

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken:

 

Vul het contactformulier in

 

 

 

Wat kan Innova verder voor u betekenen?

Het overgrote deel van alle SDE++ projecten wordt aangevraagd in de categorie ‘Zon’ (zonnepanelen!). Innova Energie is specialist in zakelijke zonnepanelen. Zonnepanelen hebben een positieve bijdrage aan uw bedrijfsrendement en zijn na enkele jaren terugverdient. Met de SDE+ subsidie is de terugverdientijd nóg korter en zijn de zonnepanelen sneller winstgevend. Daarnaast bent u duurzaam aan het ondernemen wat goed is voor de wereld. Een echte win-win situatie.

Heeft u al een SDE+ subsidie of zou u graag gebruik willen maken van SDE+ in combinatie met zonnepanelen? Bij Innova Energie bent u aan het juiste adres. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 • Samen met uw organisatie bepalen we de juiste subsidiestrategie
 • Innova doet gratis de aanvraag voor uw SDE+ regeling in combinatie met zonnepanelen
 • Innova ontzorgt in het gehele traject, van aanvraag tot oplevering van uw zonnepanelensysteem
 • Zo heeft u een leverings- & terugleveringscontract bij één energieleverancier
 • Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek op locatie
 • Tijdens de laatste twee aanvraagronden zijn al onze subsidieaanvragen gehonoreerd!

 

Waarom is investeren in zonne-energie juist nú zo interessant?

Technologische vooruitgang: In de afgelopen 10 jaar zijn zonnepanelen razendsnel beter geworden. Zo is het vermogen van een gemiddeld paneel meer dan verdubbeld, is het tegenwoordig mogelijk om op elke richting  t.o.v. de zon zonnepanelen te plaatsen en zijn er uiteenlopende esthetische toepassingen.

Kostendaling & goede terugverdientijd: vanaf 2010 zijn de kosten van 1 Wattpiek met een vijfvoud verminderd. Een opgewekte kWh in NL kost ongeveer €0,05. Dat is aanzienlijk goedkoper dan wat een organisatie aan een energieleverancier moet betalen. Dit in combinatie met de hoge energieprijzen van tegenwoordig, zorgt ervoor dat de terugverdientijd steeds minder lang, en dus aantrekkelijker wordt!

Financiering: de bovenstaande punten samen met een toekenning van de SDE++ zorgen ervoor dat de investering van zonnepanelen zeer goed financierbaar is. Er zijn veel mogelijke constructies waarbij het zelfs mogelijk is om volledig gebruik te maken van vreemd vermogen en toch van de baten te profiteren.

 

Doe de gratis dakscan

Met onze digitale zonnepanelen dakscan krijgt u direct inzicht in passende mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Binnen 1 minuut weet u wat uw dak waard is. Doe nu de dakscan!Bron: RVO.nl