Alles over het energienetwerk en netbeheer

Om bedrijven, ondernemers en huishoudens van energie te voorzien heeft Nederland een uitgebreid energienetwerk. Dat bestaat uit elektriciteitskabels en gasbuizen. De totale lengte aan kabels voor elektriciteit bedraagt meer dan 300.000 kilometer. Voor gasleidingen gaat het in totaal om zo’n 135.000 kilometer. De kabels en buizen liggen voor het grootste gedeelte onder de grond. De invloed van het weer is daardoor minder groot dan wanneer de netten zich boven de grond zouden bevinden. Mede daardoor is de betrouwbaarheid van het energienetwerk in Nederland erg hoog. In dit artikel geven we u uitleg en handige tips en verwijzingen over het energienetwerk en netbeheer.

elektriciteitsmast

Netbeheerders elektriciteit en gas

In Nederland zijn transport en levering gescheiden. Het beheer van het landelijk hoogspanningsnet is in handen van TenneT. Daarnaast verzorgt TenneT het hoogspanningsnet in een deel van Duitsland. De Nederlandse staat is 100% eigenaar van TenneT Holding.

Het beheer van het landelijk hoofdtransportnet voor gas is in handen van Gas Unie Transport Services. Ook daarvan is de Nederlandse staat 100% eigenaar. Gas Unie beheert circa 12.000 km gasleidingen in Nederland. Het totaal aantal kilometers gasleidingnetwerken van Gas Unie in Europa bedraagt meer dan 15.500.

Op regionaal niveau wordt het beheer van elektriciteit en gas uitgevoerd door regionale netbeheerders. Regionale netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de middenspannings- en laagspanningsnetwerken. Mkb’ers en zzp’ers zijn overwegend aangesloten op de laagspanningsnetwerken.

In de wet is vastgelegd dat de Nederlandse overheid een meerderheidsbelang moet hebben in de regionale netbeheerder.

Wie is mijn netbeheerder?

Elke regio heeft zijn eigen netbeheerder voor elektriciteit en gas. Het is niet mogelijk dat twee netbeheerders voor bijvoorbeeld gas in dezelfde regio actief zijn. Datzelfde geldt voor elektriciteit. Nederland kent zes regionale netbeheerders voor elektriciteit en gas. Die netbeheerders zijn:

Netbeheer Nederland houdt een overzicht bij van alle netbeheerders. Op de website van Netbeheer Nederland is een overzicht te vinden van alle netbeheerders, alsook de regio’s waarvoor deze netbeheerders verantwoordelijk zijn.

Mijn netbeheerder

Ondernemers kunnen niet zelf hun netbeheerders kiezen. Op basis van de wet wordt een netbeheerder bepaald. Daarnaast bepaalt de overheid de tarieven van het netbeheer. Omdat netbeheerders voor gas en elektriciteit kunnen verschillen, kunnen mkb’ers en zzp’ers met één of meerdere netbeheerders te maken hebben.

Op de website www.eancodeboek.nl kunnen ondernemers en particulieren hun EAN-code en netbeheerder opzoeken.

weiland met elektriciteitsmast

Energieaansluiting: EAN-code

EAN is de afkorting van Europese Artikel Nummering. Een EAN-code is een unieke cijfercombinatie waarmee een voorwerp op basis van een Europees systeem wordt geïdentificeerd. De netbeheerder geeft iedere aansluiting een EAN-code. EAN-codes worden onder meer gebruikt om een leverings- of aansluitpunt punt voor gas en elektriciteit vast te stellen. De code telt 18 cijfers. Dat betekent dat elk leveringspunt en elke energievorm zijn eigen unieke 18-cijferige EAN-code heeft. EAN-codes zijn nodig voor communicatie met de energieleverancier en de netbeheerder. De codes veranderen niet, ook al wordt de meter vervangen. Dan verandert het meternummer, niet de code (het leveringspunt blijft namelijk hetzelfde). Voor verhuizingen geldt: EAN-codes gaan niet met de onderneming mee (ze blijven op het leveringspunt).

Storingsnummer netbeheerders

Is er een storing op het gebied van elektriciteit/gas of wordt een gaslucht geroken, dan kunnen ondernemers en particulieren het landelijk storingsnummer van de netbeheerders bellen: 0800-9009.

wereldkaart met lichtjes

Transport en levering zakelijke energie

Netbeheerder zijn verantwoordelijk voor het transport van energie. Grootverbruikers betalen hun netbeheerkosten rechtstreeks aan de netbeheerder, kleinverbruikers betalen het aan de energieleverancier, die het op zijn beurt aan de netbeheerder betaalt. Energieleveranciers zorgen ervoor dat energie wordt geleverd. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 kan elke Nederlander zijn eigen energieleverancier kiezen. Welke leverancier wordt gekozen, hangt van diverse factoren af, zoals prijs, service, levering groene energie, zelf energie opwekken, maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo), advisering of klantgerichtheid.

Deel dit verhaal >