Phishing

Phishing is het ‘hengelen’ naar uw persoonlijke gegevens. Ondanks dat er veel voor gewaarschuwd wordt, trappen veel mensen in de slimme trucjes van phishing criminelen. Soms lijken ze dan ook net echt.

U kunt snel geneigd zijn uw inloggegevens of pincode te sturen omdat de mail of het bericht er echt uitziet en er dreigende consequenties aan het bericht vast zitten, zoals dat er gezegd wordt dat uw energie zal worden afgesloten. Reageer nooit op dit soort mailtjes. Innova Energie vraagt niet per e-mail om uw persoonlijke gegevens of bankgegevens. Klik dus ook niet op een link in een e-mail waarvan u denkt dat het phishing zou kunnen zijn. Als u dit wel doet, kan er bijvoorbeeld een kwaadaardig programma op uw computer geïnstalleerd worden.

 

Valse e-mails en sms’jes.

Innova Energie stuurt een e-mail als u een openstaande factuur hebt. Handig ter herinnering want u wilt vanzelfsprekend niet afgesloten worden. Tegenwoordig sturen oplichters echter ook vaak e-mails die hier op lijken. Ze proberen zo geld van u te stelen of persoonlijke gegevens te verzamelen waarmee ze kwaad willen doen.

Vertrouwt u een e-mail niet? Let dan hierop:

  • Twijfelt u over een betaling? Check altijd eerst de status van uw betaling op Mijn Innova.
  • Controleer of het e-mailadres van de afzender eindigt op @innovaenergie.nl
  • Controleer (voordat u ergens op klikt) of een link in de e-mail begint met https://www.innovaenergie.nl
  • Verwijder berichten die u niet vertrouwt direct. Bent u bang dat u hierdoor in de problemen komt door bijvoorbeeld een betalingsachterstand? Mail dan naar klantenservice@innovaenergie.nl

Waar u verder op kunt letten:

  • Betaal nooit met bitcoins, andere crypto of vouchers.
  • Klik niet op een link of knop in een bericht dat u niet vertrouwt.
  • Vragen ‘bekenden’ om geld? bijvoorbeeld via whatsapp? Bel ze dan altijd op om zeker te weten dat het om de juiste persoon gaat.

 

Tips

Website check
Wilt u zeker weten dat u op onze website zit? Check of de link start met ‘https’ (zonder de s is de pagina niet betrouwbaar.)

U kunt ook op het slotje klikken naast de url. Daar staat vermeld wie de site beheert. Ook kunt u daar op het ‘certificaat’ klikken. Daar hoort ‘innovaenergie.nl’ te staan.

Meldingen
Kijk op FraudeHelpdesk.nl voor de meest actuele phishing, spoofing en andere meldingen

Altijd contact
Oplichters kunnen gelukkig niet zomaar geld van uw rekening afschrijven. Daarom wordt in phishing-mails meestal gezegd dat u zélf geld moet overmaken. Doe dit dus niet zonder contact op te nemen met het desbetreffende bedrijf. Denkt u phishing mail te hebben ontvangen van Innova of wilt u voor de zekerheid iets dubbelchecken met betrekking tot een betaling? Mail naar klantenservice@innovaenergie.nl of bel naar Innova Energie.