Referentieproducten

Opzegvergoedingen bij voortijdige beëindiging van energiecontracten

Als consument van een energiemaatschappij is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als u uw energiecontract vroegtijdig stopzet. Tot 1 juni 2023 moest u hiervoor een vaste boete per product betalen. Maar vanaf 1 juni 2023 zijn de regels veranderd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De nieuwe regels zijn gemaakt omdat de oude boetes niet goed pasten bij de hoge energieprijzen. Het doel is om een eerlijker systeem te maken, waarbij de financiële impact op energieleveranciers door contractbreuk wordt gecompenseerd door de consument.

Wat betekent dit voor u?

Bij het vroegtijdig stopzetten van uw vaste energiecontract, bent u verantwoordelijk voor het vergoeden van het financiële verlies dat de leverancier lijdt. Dit betekent dat u niet langer een vaste boete betaalt, maar een bedrag dat is gebaseerd op twee dingen:

1.De verwachte restconsumptie: De hoeveelheid energie die u nog zou gebruiken tot het einde van uw contract.

2.Het kostenverschil: Het verschil tussen de kosten van uw huidige contract en die van een nieuw vergelijkbaar contract.

Referentieproducten

Om te berekenen hoeveel u moet betalen, gebruiken we een referentieproduct. Dit product kijkt naar de energie die u al heeft verbruikt en de energie die u nog zou verbruiken. Deze producten verschillen afhankelijk van hoe lang uw contract nog duurt.

Bekijk jouw referentie product

Particulier

Zakelijk