Referentieproducten

Opzegvergoedingen bij voortijdige beëindiging van energiecontracten

Als consument van een energiemaatschappij is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de financiële gevolgen die gepaard gaan met het voortijdig beëindigen van uw energiecontract. Tot 1 juni 2023 werd bij een dergelijke actie een standaard opzegboete per product in rekening gebracht. Echter, door de introductie van nieuwe richtlijnen door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 1 juni 2023, is de aanpak rondom de afkoopsommen bij vroegtijdige opzegging aanzienlijk veranderd.

Deze nieuwe regelgeving is ingevoerd als reactie op de discrepantie tussen de hoge energieprijzen en de relatief lage kosten die eerder werden berekend voor het voortijdig beëindigen van contracten. Het doel is om een evenwichtiger systeem te creëren, waarbij de financiële impact op energieleveranciers vanwege contractbreuk rechtstreeks gecompenseerd wordt door de consument.

Wat Betekent Dit voor U?

Bij het eerder beëindigen van uw vaste energieovereenkomst, bent u verantwoordelijk voor het vergoeden van het financiële verlies dat de leverancier lijdt. Dit betekent dat in plaats van een standaard opzegboete, de vergoeding nu wordt berekend op basis van twee hoofdcriteria:

  1. De Verwachte Restconsumptie: De hoeveelheid energie die u naar verwachting zou verbruiken tot het einde van uw contract.
  2. Het Kostenverschil: Het verschil tussen de kosten van uw huidige contract en die van een nieuw vergelijkbaar contract.

Referentieproducten

Om de gemiste inkomsten te bepalen, gebruiken we een referentieproduct dat rekening houdt met de energie die reeds is verbruikt en de energie die we naar verwachting in de toekomst zouden leveren. Deze referentieproducten variëren afhankelijk van de duur van uw contract.

 

Bekijk jouw referentie product

 


 

Veelgestelde vragen

Nieuwe aanmelding

Nieuw adres of verhuizing

Het aanmelden van een extra adres of een verhuizing kunt u eenvoudig regelen via Mijn Innova

Hoe kan ik een extra adres aanmelden?

Het aanmelden van een extra adres of een verhuizing kunt u eenvoudig regelen via Mijn Innova.