Thuisbatterijen: slimme opslag voor je energie – maar is het wat voor jou?

De energietransitie is in volle gang. Steeds meer Nederlandse huishoudens en bedrijven wekken hun eigen stroom op met zonnepanelen. Maar wat gebeurt er met de energie die je opwekt, maar niet direct gebruikt? Een (zakelijke) thuisbatterij biedt uitkomst: het slaat stroom op voor later. Klinkt aantrekkelijk – maar is het ook een slimme investering voor jou of je bedrijf? We zetten de mogelijkheden, voor- en nadelen en afwegingen voor je op een rij.

Wat doet een batterij?

Een thuisbatterij slaat elektriciteit op, zodat je die later kunt gebruiken – bijvoorbeeld als de zon niet schijnt. Heb je zonnepanelen? Dan gebruik je dankzij een batterij meer van je eigen stroom. Maar ook zonder panelen kan een batterij interessant zijn, zeker met dynamische energietarieven.
Voor bedrijven werkt het principe hetzelfde, maar dan op grotere schaal. Denk aan supermarkten of kantoren die overdag zonnestroom opwekken en die later willen inzetten – of willen inspelen op prijsfluctuaties in de markt.

Slimme toepassingen van een thuisbatterij

Er zijn grofweg twee manieren om een thuisbatterij slim in te zetten:

  1. Zelfverbruik optimaliseren met vast contract: Je batterij laadt zich overdag op met zonnestroom en levert die energie ’s avonds terug aan je huis, als je meer stroom verbruikt. Hiermee verlaag je je netverbruik in de avond en benut je je zonnepanelen maximaal. Deze toepassing werkt goed in combinatie met een vast energiecontract.
  2. Slim sturen en handelen via EMS + dynamisch contract: Heb je een dynamisch energiecontract en een energy management system (EMS)? Dan kan je batterij nóg slimmer worden aangestuurd. Niet alleen wordt er dan rekening gehouden met je eigen zonneproductie en verbruik, maar ook met realtime energieprijzen. Je kunt bijvoorbeeld goedkoop laden als de stroomprijs laag of zelfs negatief is, en ontladen als prijzen stijgen. Dit biedt ook voor bedrijven met grotere vermogens extra kansen.

Kijk hier voor alle informatie over dynamische contracten voor huishoudens: Innova Dynamisch | Innova Energie

En hier voor de informatie over dynamische contracten voor bedrijven: Innova Dynamisch – Innova Energie Zakelijk

De voordelen
  • Lagere energiekosten: Je gebruikt zelf meer van je goedkope zonnestroom of slaat netstroom op tijdens goedkope uren (zoals ’s nachts of bij negatieve tarieven).
  • Minder afhankelijk van het net: Je voorkomt dure terugleverkosten en hoeft minder stroom af te nemen tijdens piekuren.
  • Voorbereid op het einde van salderen: De huidige salderingsregeling verdwijnt per 1 januari 2027. Een thuisbatterij maakt je daar minder afhankelijk van.
  • Slimme handel mogelijk: Met een dynamisch contract en EMS kun je actief inspelen op prijsschommelingen.
  • Beter gebruik van lokale opwek: Vooral voor bedrijven in combinatie met laadpalen of warmtepompen is het interessant om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.
De nadelen

– Investering nodig: Een batterij van 5 tot 10 kWh kost circa € 3.500 tot € 7.000 inclusief installatie.
– Langere terugverdientijd: Vooral bij saldering is het rendement beperkt. Zonder dynamisch tarief of slimme aansturing kan terugverdientijd boven de 7 jaar liggen.
– Ruimte & installatie: Een batterij is relatief groot en moet veilig geïnstalleerd worden. In sommige situaties is een extra meterkast aanpassing nodig.

Vragen om voor jezelf te beatwoorden
  1. Heb ik zonnepanelen (of wil ik die)?
  2. Gebruik ik veel stroom op wisselende momenten?
  3. Ben ik bereid om actief met energie om te gaan (bijvoorbeeld met een dynamisch contract)?
  4. Hoe lang wil ik in dit huis of pand blijven?
  5. Heb ik ruimte voor installatie en is mijn aansluiting geschikt?
Subsidies & regelingen

Voor huishoudens is er op dit moment géén landelijke aanschafsubsidie op thuisbatterijen. Wel kun je gebruikmaken van:

  • Btw-teruggave op de batterij: als deze wordt ingezet voor energiehandel (zoals bij dynamisch contract of verkoop van energie via het net).
  • Gemeentelijke subsidies: In sommige regio’s zijn pilotprojecten of stimuleringsmaatregelen.
  • Zakelijke regelingen: Ondernemers kunnen soms gebruikmaken van de EIA (Energie-investeringsaftrek) of MIA\Vamil-regelingen.
Tot slot: is het een goed idee?

Het antwoord op deze vraag is geen standaard ‘ja’ of ‘nee’. Heb je zonnepanelen, een dynamisch energiecontract of ben je actief bezig met energieoptimalisatie? Dan kan een thuisaccu zeker interessant zijn – zeker als salderen stopt per 1 januari 2027. Ook voor bedrijven is het een strategische keuze die bijdraagt aan kostenbeheersing én verduurzaming.

Wil je weten wat een batterij voor jouw situatie oplevert? Bij Innova Energie denken we graag met je mee – of je nu particulier bent of ondernemer. Samen kijken we naar je verbruik, teruglevering, tarieven en techniek.
Wil je onafhankelijker worden van het net? De eerste stap begint bij inzicht. Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag verder.

Voor meer informatie over andere duurzame producten bij Innova Energie klik hier: Innova Duurzaam | Innova Energie

Deel dit verhaal >