Versterkt broeikaseffect
Het versterkt broeikaseffect; het gevolg van menselijk handelen
Het broeikaseffect, waarschijnlijk heeft iedereen er een negatieve associatie mee. Maar wist u dat het broeikaseffect ook een natuurlijk proces is? Zonder natuurlijk broeikaseffect was het aardoppervlakte zo’n -15 graden, niet gemiddeld 15 graden zoals het nu is. Maar dit kan snel oplopen… En dat hebben we zelf in de hand.
Wat is het versterkt broeikaseffect?
Kortgezegd houdt het broeikaseffect in dat er gassen en warmte binnen de atmosfeer blijven hangen. De laatste 250 jaar zijn daar veel meer gassen bij gekomen, wat extra warmte vasthoudt; de temperatuur op aarde is dan ook vanaf zo’n 140 jaar geleden aan het stijgen. Daarin speelt de mens een rol. Door het massale gebruik van fossiele brandstoffen en ontbossing neemt de concentratie van Co2 en andere gassen in de atmosfeer toe. Het toegenomen effect veroorzaakt door de mens wordt het versterkt broeikaseffect genoemd. En hiermee bedoelen we de opwarming van de aarde.
Gevolgen van het versterkt broeikaseffect
Het menselijk broeikaseffect zorgt ervoor dat het steeds warmer wordt op aarde. Enkele graden verhoging zorgt al voor drastische gevolgen. we sommen het op:
- Zeespiegelstijging
- Veranderend neerslagpatroon
- Veranderende bodemgesteldheid
- Misoogsten
- Uitsterving van flora en fauna
- Klimaatextremen zoals overstromingen, branden en orkanen
Hoe kan dit probleem worden opgelost?
Hoe kan het probleem van het versterkt broeikaseffect, en daarmee grotendeels het klimaatprobleem worden opgelost? Het is de vraag der vragen.“Er is geen magische oplossing die de uitstoot van broeikasgassen snel doet verdwijnen” vertelt Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek en gespecialiseerd in klimaatethiek. Maar volgens Robeyns moet de overheid in alle landen voornamelijk het voortouw nemen.