Waarom CO2-compensatie niet altijd is wat het lijkt
Als je kiest voor CO2-gecompenseerd gas, denk je dat je een milieuvriendelijke keuze maakt. Klinkt logisch, toch? Toch is dit vaak niet het geval. Uit recent onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer is gebleken dat berichten en claims bij energieleveranciers van ‘CO2-gecompenseerd gas’ vaak misleidend zijn en niet daadwerkelijk duurzaam of milieubewust. Niet eerlijk tegenover de klant, maar net zo goed niet eerlijk tegenover de concurrent. Bij Innova Energie zijn we transparant over onze bronnen en we willen graag dat dit ook bij andere energieleveranciers geldt, zodat jij, als eindgebruiker, een keuze kan maken op basis van wat waar is en geen appels met peren moet vergelijken.
Maar terug naar het onderwerp: Wat is CO2-gecompenseerd gas eigenlijk?
Veel energieleveranciers stellen dat hun ‘CO2-gecompenseerde gas’ de uitstoot neutraliseert. Hoe? Niet door uitstoot te voorkomen, maar door te investeren in duurzame projecten. En hier verdwijnt vaak de meetbaarheid van claims als ‘100% gecompenseerd gas’.
De claims over uitstootvermindering door investeringen komen vaak niet overeen met de werkelijke verminderde uitstoot. Dit geldt zowel voor claims die niet kloppen (zoals investeringen in oudere windparken of zonne-energieprojecten die al als compensatie zijn meegeteld) als voor investeringen die niet goed meetbaar zijn. Sommige projecten tonen zelfs geen aantoonbare impact op het milieu.
De realiteit van compensatieprojecten
Veel van de zogenaamde ‘compenserende projecten’ verminderen de uitstoot niet of minder dan wordt gezegd. Bij compenserende uitstoot gaat het om koolstofdioxide (CO₂), methaan (CH4) en stikstofoxiden (NOx). Veel energieleveranciers zeggen dat je gewoon kunt doorgaan met wat je nu doet, omdat het toch ‘gecompenseerd’ wordt en zo het milieuprobleem oplost. Dit kan enkel worden gezegd als de compensatie echt meetbaar is en klopt met wat er wordt beloofd.
Gelukkig zijn er instanties zoals de Consumentenbond en de ACM die deze claims blijven toetsen en de waarheid boven water proberen te krijgen. Ook zijn er steeds meer burgerinitiatieven zoals ‘Burgerbeweging Fossielvrij’ die claims aanvechten. Mede door dit soort organisaties zijn er gelukkig steeds meer energieleveranciers die hier anders mee omgaan. Ze passen bijvoorbeeld hun claims aan naar de realiteit of halen ze weg.
Wat betekent dit voor jou als consument?
Als consument is het heel belangrijk om kritisch te kijken naar de claims die energieleveranciers maken. Het is goed om specifieke vragen te stellen over de investeringen van energieleveranciers of bewijs op te vragen van betreffende projecten. Ook kun je bij twijfel je eigen onderzoek doen op internet. Wellicht is er een zaak tegen de claim gaande en kun je dit terugvinden, of wordt er iets benoemd in een artikel over de energieleveranciers of het ‘compensatieproject’.
Innova Energie moedigt een weloverwogen benadering aan bij het maken van keuzes over energieverbruik. Door bewustwording te vergroten over deze onderwerpen, kun je een juiste keuze maken in het energieverbruik. Meer weten stroom en gas van Innova Energie? Je leest het hier.
(Kro-Ncrv, 2024)