Zonnepanelen zonder salderingsregeling

Desalniettemin een investering van waarde

Als eigenaar van zonnepanelen heeft u er vast wel wat van opgepikt: de salderingsregeling zal vanaf 2023 stapsgewijs afgebouwd worden tot aan 2031. Daarna is de salderingsregeling helemaal verdwenen. Er kan dan niet meer geprofiteerd worden van de (belasting)voordelen die deze regeling met zich mee brengt. De terugverdientijd van zonnepanelen zal hierdoor vanaf 2023 elk jaar dan ook oplopen.

Zijn zonnepanelen dan wel nog interessant? Jazeker. Met de huidige, lage spaarrentes zijn grotere investeringen als deze het dubbel en dwars waard. Ook worden thuisaccu’s, die zonne-energie kunnen opslaan om later zelf te gebruiken, steeds (economisch) interessanter. Er wordt verwacht dat de kosten van dergelijke accu’s dan ook zullen dalen. Dit geldt trouwens ook voor de zonnepanelen zelf! Tot slot moet u niet vergeten dat uw huis of pand door het installeren van zonnepanelen meer waard wordt én u bijdraagt aan het verduurzamen van onze wereld. Iets wat natuurlijk steeds belangrijker wordt.

Gebruik zonnestroom slim, vooral na afbouw salderingsregeling

Als u meer zelf opgewekte stroom verbruikt, valt er ook minder stroom terug te leveren aan het energienet. En dat is voordelig voor de portemonnee. Door een paar slimme trucjes toe te passen is dit te realiseren. Denk hierbij aan grote energieverbruikers als wasmachines en vaatwassers, overdag – wanneer de zon schijnt – te laten draaien. Hierbij is het ook belangrijk deze apparaten om de beurt aan te zetten. Vooral na de afbouw van de salderingsregeling wordt dit steeds belangrijker.

Zonnepanelen aanschaffen op het moment gunstig

Nu er nog twee volle jaren 100% gesaldeerd kan worden, is dit moment een goede tijd voor het aanschaffen van zonnepanelen voor uw huis of kleine onderneming. Grootgebruikers (aansluiting groter dan 3 x 80A) hebben geen profijt van de salderingsregeling, maar kunnen gebruik maken van de SDE++ subsidie. Dit zal in november 2020 van start gaan. Wilt u weten wat zonnepanelen opleveren voor uw situatie? Met onze digitale dakscan krijgt u direct inzicht in passende mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Doe de zakelijke dakscan of de particuliere dakscan!

Bronnen: Milieucentraal.nl, Solar Magazine

 


Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
[contracttool]
Veelgestelde vragen

Zonnepanelen

Waar moet ik rekening mee houden als ik zonnepanelen wil?

Om zonnepanelen zonder zorgen op uw dak te installeren zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Meer informatie vindt u op onze website of vraag de snelgids zonnepanelen aan. Natuurlijk kunt u ook in gesprek met een van onze adviseurs.

Wat is het verschil tussen salderen en terugleveren?

Salderen is het aftrekken van de opgewekte kWh van de energierekening en met terugleveren bedoelen we het teruggeven van kWh aan het elektriciteitsnet. Het verschil zit met name in de vergoeding. Bij salderen is dit hetzelfde bedrag als u normaal betaalt (inclusief belastingen) en bij terugleveren is dit een kaal terugleveringstarief dat u per kWh ontvangt (exclusief belastingen).

Kortom; het teruglevertarief geldt wanneer u op jaarbasis meer elektriciteit opwekt dan verbruikt, de rest wordt gesaldeerd.

Wat is salderen en hoe werkt dat?

Salderen is een wettelijke regeling die bepaalt dat uw energieleverancier de stroom die u terug levert, verrekent met uw verbruik. Opgewekte stroom gaat eerst naar uw apparaten en dan naar het stroomnet, waarvoor u hetzelfde bedrag ontvangt als u voor uw stroom betaalt. Hiervoor moet het zonnepanelensysteem zijn aangemeld op www.energieleveren.nl.

Heeft u een grootverbruikaansluiting? Dan kunt u niet salderen maar wel terugleveren.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, zoals het dakoppervlakte en natuurlijk de jaarlijkse hoeveelheid zonlicht op uw dak. Wilt u weten wat zonnepanelen op uw dak kunnen opleveren? Doe de dakscan!

Mogen zonnepanelen ook op een huurpand?

Ja, ook als u uw woning of bedrijfspand huurt kunt u stroom opwekken met zonnepanelen. Maak hiervoor wel duidelijke afspraken met uw verhuurder. De overheid en veel gemeenten hebben standaardcontracten waarin staat wie welke kosten maakt en wie welke opbrengsten ontvangt.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Of uw dak geschikt is hangt af van verschillende factoren, zoals de dakconstructie, de kwaliteit van de dakbedekking en natuurlijk de jaarlijkse hoeveelheid zonlicht op uw dak. Wilt u weten welk rendement u kunt halen uit zonnepanelen op uw dak? Doe dan de dakscan of vraag een adviesgesprek aan.

Deel dit verhaal >