10 dingen die je moet weten over zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een hot topic. Als je net zonnepanelen op je huis hebt geplaatst of erover nadenkt, is het handig om een paar belangrijke dingen te weten. Bij Innova Energie staan vooruit denken en verduurzamen centraal, en we willen jou helpen om je investering in zonne-energie optimaal te benutten. Hier zijn 10 dingen die je moet weten over zonnepanelen:
1. Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom via fotovoltaïsche cellen. Deze cellen bevatten halfgeleidermaterialen zoals silicium, die fotonen (lichtdeeltjes) absorberen en stroom opwekken. Deze stroom kan vervolgens direct worden gebruikt, worden opgeslagen door middel van een thuisbatterij, of wordt teruggeleverd aan het net.
2. Zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen
Hoewel zonnepanelen het meeste rendement opleveren op zonnige dagen, wekken ze ook stroom op tijdens bewolkte dagen. Het rendement is dan wel lager, maar zonnepanelen werken op elk moment dat er daglicht is, zelfs in de winter. Hoe hoog het rendement is, hangt af van het type apparatuur dat thuis is geïnstalleerd.
3. Onderhoud van zonnepanelen is minimaal
Een van de voordelen van zonnepanelen is dat ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Regelmatig schoonmaken (meestal één keer per jaar) is voldoende om ze in topconditie te houden. Eventuele vuilophoping kan de werking wel verminderen, dus het is goed om ze schoon te houden.
4. Hou je panelen in de gaten
Zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee. Met een app of via je omvormer kun je zien of alles goed werkt. Zo haal je het meeste uit je investering.
5. Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning
Een huis met zonnepanelen is aantrekkelijker voor potentiële kopers. Studies tonen aan dat woningen met zonnepanelen sneller verkopen en vaak tegen een hogere prijs. Zonnepanelen dragen dus niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ook aan de waarde van je woning.
6. Wat gebeurt er met de afbouw van de salderingsregeling?
De afbouw van de salderingsregeling is een belangrijk onderwerp voor iedereen met zonnepanelen. De salderingsregeling, waarbij je de stroom die je teruglevert aan het net kunt wegstrepen tegen je eigen verbruik, wordt mogelijk geleidelijk afgebouwd of in een keer afgeschaft per 1 januari 2027.
7. Terugleververgoeding en vaste terugleverkosten
Als je na het salderen meer energie hebt opgewekt dan je hebt verbruikt, betekent dit dat je meer stroom teruglevert dan je afneemt. Deze extra kWh’s worden niet verrekend. Voor deze energie ontvang je een terugleververgoeding per kWh. Daarnaast worden er ook vaste terugleveringskosten in rekening gebracht.
8. De juiste hoek en richting maken verschil
Zonnepanelen werken het best op een dak dat naar het zuiden wijst met een hoek van 35 graden. Maar zelfs als je dak anders is, kan een installateur de panelen goed plaatsen.
9. Zonnepanelen zijn duurzaam
Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Ze helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door stroom op te wekken zonder verbranding van fossiele brandstoffen. Na 1 tot 3 jaar hebben zonnepanelen de energie terugverdiend die nodig was voor hun productie.
10. Subsidies en financiële ondersteuning
Er zijn verschillende subsidies en regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen voordeliger maken. Check hier welke voor jou gelden.
Dit zijn de 10 dingen die je moet weten over zonnepanelen. Het gebruik van zonnepanelen is een slimme en duurzame keuze die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Met deze 10 dingen ben je goed voorbereid om het maximale uit je investering te halen, zelfs met de komende afbouw van de salderingsregeling.