De nadelen van zonnepanelen: wat anderen u niet vertellen
Nadelen zonnepanelen: de minder zonnige kant
Zonnepanelen hebben sterke verhalen en over de winstgevende voordelen valt er veel te lezen. Voordat u kunt genieten van het rendement uit uw zonnepanelen zijn er natuurlijk wel een paar punten die u als consument of ondernemer van tevoren wilt weten. Zo weet u precies waar u aan toe bent en krijgt u geen onaangename verrassingen achteraf. Lees u in over de nadelen van zonnepanelen en haal er uw voordeel uit.
Zonnepanelen zijn een grote investering en teruglevertarief staat niet vast
Oké, dit is een punt waar u uiteraard al van op de hoogte bent, maar toch goed om te benoemen. De kosten die u in zonnepanelen moet stoppen is toch wel één van de grootste in het rijtje van nadelen zonnepanelen. Wist u dat zonnepanelen tussen de €300,- en €500,- per stuk kosten? Dit is inclusief alle materialen en de installatie. Voor sommige consumenten of ondernemers is dat een grote investering, vooral als u van plan bent een groot aantal aan te schaffen. De terugverdientijd is voor de ene langer dan voor de ander en het teruglevertarief kan daarbovenop ook veranderen. Gelukkig is er soms een gemeentelijke subsidie beschikbaar of kunt u gebruikmaken van de energiebespaarlening van de overheid.
De salderingsregeling wordt afgebouwd
Dit punt heeft met het bovenstaande te maken. Wegens de afbouw van de salderingsregeling kunt u niet meer profiteren van de (belasting) voordelen die deze zonnepanelenregeling met zich mee brengt. Dit zal stapsgewijs gebeuren vanaf 2023. Maar, zonnepanelen zonder salderingsregeling is desalniettemin een investering van waarde.
➔ Meer over zonnepanelen zonder salderingsregeling
Zonnepanelen hebben onderhoud nodig
Eenmaal zonnepanelen gelegd, hoeft u er nooit meer naar om te kijken. Helaas werkt het zo niet. Zonnepanelen hebben onderhoud nodig, maar gelukkig niet al te vaak. Ten eerste moet u de zonnepanelen een keer per één of twee jaar (laten) schoonmaken. U kunt zelf aan de slag, maar de kans bestaat dat u de zonnepanelen beschadigd.
Daarnaast heeft uw zonnepaneleninstallatie eens in de drie of vier jaar een technische check nodig. Zonnepanelen liggen liggen open en bloot en zijn hierdoor kwetsbaar. Tijdens een technische check wordt er bekeken of de panelen, de omvormers en overige installaties nog naar behoren werken. Indien u ervoor kiest klasse-A materialen te gebruiken, kunt u er van uit gaan dat er niet snel iets kapot zal gaan. Echter brengen kwaliteitsproducten ook weer de nodige kosten met zich mee. Op langer termijn heeft u hier echter wel profijt van.
Vaak wordt de onderhoud verzorgd door het bedrijf die de zonnepanelen plaatst, zoals wij dat ook doen.
Binnen één minuut weten wat u betaalt voor uw energie?
Soms zijn er een paar aanpassingen nodig in uw woning of pand
Voor een zonnepaneleninstallatie heeft u soms een extra groep nodig in uw meterkast. Ook zijn er vaak aanpassingen nodig om de bekabeling door te trekken en komt er soms een extra apparaat (ter grootte van een stofzuiger) bij in uw pand. Dit kan voor extra werk (en dus ook extra kosten) zorgen. Laat u altijd van tevoren goed informeren en bespreek dit soort zaken tijdens een deskundig adviesgesprek op locatie.
U bent afhankelijk van nadelige factoren die u zelf niet in de hand heeft
Uw rendement is voor een belangrijk deel afhankelijk van zonlicht, schaduw en hellingshoek; factoren die u niet zelf in de hand heeft. Als ondernemer wilt u er zeker van zijn dat zonnepanelen uw rendement verhogen. Win dus altijd vooraf deskundig advies in bij een zonnepanelenexpert. Goed om te weten: ook sneeuw, bladeren, vogelpoep en ander vuil kunnen de opbrengst verlagen. U kunt de zonnepanelen het beste een keer per jaar of eens in de twee jaar (laten) schoonmaken. Daarnaast kunnen zonnepanelen bij hitte ook minder goed werken.
Ondanks de nadelen van zonnepanelen, zullen zonnepanelen in bijna alle gevallen uiteindelijk voordeel opleveren. Laat u zich dus niet afschrikken! Toch is het altijd goed om de voor- en nadelen van zonnepanelen voor uw situatie op een rijtje te zetten.