Termijnnota uitleg Dynamisch2025-05-16T14:39:59+02:00
Jouw termijnnota (Innova Dynamisch) uitgelegd

Elke maand ontvang je een termijnnota: een overzicht van het bedrag dat we incasseren voor je energiecontract. Op deze pagina leggen we deze nota uit.

Wat is een termijnnota

Normaal gesproken betaal je elke maand een vast bedrag als termijnnota. Dat bedrag is gebaseerd op je jaarverbruik, verdeeld over twaalf maanden. Zo betaal je elke maand hetzelfde, ook al verbruik je in de winter meer dan in de zomer.

Heb je een dynamisch contract? Dan werken we anders. We willen dat jouw termijnbedrag zoveel mogelijk aansluit bij je echte kosten. Omdat je in de winter vaak meer gas verbruikt dan in de zomer, zal ook je rekening per maand verschillen.

Bij Innova Dynamisch betaal je je energie vooruit. Daarom schatten we vooraf in wat je waarschijnlijk gaat verbruiken in de komende maand. We kijken ook naar de verwachte energieprijzen. Na afloop van de maand volgt er op de eerstvolgende factuur een verrekening met de werkelijke energiekosten. Je ziet dan precies wat je hebt verbruikt en wat het echt heeft gekost. Het verschil verrekenen we automatisch met het voorschot dat je al betaald hebt.

De eerste pagina van je termijnnota is een overzicht van de bedragen waaruit het termijnbedrag is opgebouwd. Op alle volgende pagina’s vind je uitsluitend specificaties van de op de 1e pagina getoonde bedragen.

Hoe ontvang je je termijnnota?

Je termijnnota wordt maandelijks klaargezet in Mijn Innova.
Als je automatische incasso hebt ingesteld en de meldingen bij ‘Facturen’ aanzet, ontvang je per mail een bericht zodra je nieuwe nota beschikbaar is.

Voorbeeld termijnnota

Factuur deel 1

1. Klantgegevens

Onderdeel Toelichting
Naam De naam van de contracthouder of rekeninghouder.
Adres Het correspondentieadres waar facturen op naam staan.
Postcode + Plaats De postcode en woonplaats van het correspondentieadres.

2. Leveringsadres en specificatie

Onderdeel Toelichting
Factuurdatum De datum waarop de termijnnota is aangemaakt.
Vervaldatum De datum waarop het termijnbedrag uiterlijk betaald moet zijn.
Klantnummer Een uniek nummer dat gekoppeld is aan jouw contract bij Innova Energie.
Factuurnummer Een uniek identificatienummer van deze specifieke nota.

3. Contract- en leveringsgegevens

Onderdeel Toelichting
Leveringsadres Het adres waar stroom en/of gas geleverd wordt.
EAN elektriciteit Uniek identificatienummer voor jouw stroomaansluiting.
Contracttype elektriciteit Geeft aan of je een vast, variabel of dynamisch contract hebt voor stroom.
EAN gas Uniek identificatienummer voor jouw gasaansluiting.
Contracttype gas Geeft aan of je een vast, variabel of dynamisch contract hebt voor gas.

4. Energiebelasting

De overheid heft energiebelasting om efficiënt gebruik van energie te stimuleren. Je betaalt energiebelasting voor iedere kWh en m³ die je verbruikt. Je betaalt dus meer energiebelasting als je meer verbruikt. De energiebelasting wordt op je termijnfactuur als volgt berekend: verwacht (netto) jaarverbruik x tarief energiebelasting / 12. Je betaalt dus elke maand een vast bedrag energiebelasting. Op de afrekening wordt de energiebelasting op jouw werkelijke verbruik verrekend met de bedragen die je al hebt betaald via de termijnfacturen. Voor energiebelasting gelden verschillende staffels. Boven bepaalde verbruiken gelden namelijk andere tarieven. Wanneer dat van toepassing is, tonen we de verschillende staffels.

5. Vaste leveringskosten

Dit is de vergoeding die we vragen ter dekking van onze dienstverlening.

6. Vermindering energiebelasting

Als het leveringsadres een woon- of werkbestemming heeft, ontvang je een jaarlijkse vermindering van de energiebelasting van de overheid. Dit bedrag wordt net als de overige overheidsheffingen jaarlijks opnieuw door de overheid vastgesteld. Hiervan ontvang je elke maand een vast deel.

7. Netbeheerkosten

Dit zijn kosten die je betaalt voor de transport van energie naar jouw huis. De kosten verschillen per type aansluiting en worden jaarlijks opnieuw vastgesteld door de netbeheerders. De meeste huishoudens hebben een aansluiting van 3x25A. De tarieven per aansluiting vind je op de website van jouw netbeheerder. Deze kosten innen wij namens de netbeheerder.

Deel 3

8. Specificatie verwachte kosten

Hier tonen we de verwachte (variabele) kosten voor de komende maand. Bij een dynamisch contract betaal je vooraf voor het verwachte verbruik. Dit wordt berekend o.b.v. het Standaard JaarVerbruik (SJV) en de door de netbeheerder aangewezen profielfracties horende bij jouw aansluitingen. Deze profielen houden rekening met seizoensinvloeden. Doorgaans verwachten we daarom minder stroom- en gasverbruik in de zomer dan in de winter. Voor teruglevering van zonne-energie geldt ook een apart profiel waardoor we het grootste deel van teruglevering verwachten in de zomer.

9. Verwachte marktprijs

Het verwachte gemiddelde verbruikstarief voor komende maand. Dit tarief schatten we a.d.h.v. futureprijzen op de energiemarkt. Jouw werkelijke verbruikskosten zijn afhankelijk van de tarieven op het moment dat jouw verbruik plaatsvindt. Uiteraard weten we dat pas achteraf.

10. Service fee

De inkoopvergoeding is een variabele vergoeding per kWh of m³ voor energieinkoop en leveringsgerelateerde kosten. Denk hierbij aan programma verantwoordelijkheid, onbalans, landelijk transport van gas, vergroening door GVO’s, debiteuren- en kapitaalkosten en risico’s en handelingskosten.

11. Service fee (teruglevering)

Ook voor teruglevering betaal je een inkoopvergoeding. Deze is hoger dan de inkoopvergoeding voor verbruik omdat teruglevering hoge onbalanskosten veroorzaakt. De vergoeding voor de GVO’s zit verwerkt in de inkoopvergoeding op teruglevering.

Deel 4

12. Verwachte marktprijs

Bij verwachte kosten staat het deel dat we vooraf (op een eerdere factuur) hadden ingeschat voor de betreffende maand. Dat deel wordt hier volledig tegengeboekt. Wat resteert zijn de ‘Werkelijke kosten’. Dat is het daadwerkelijke verbruik voor deze maand. Het tarief dat hier getoond wordt is een gewogen gemiddelde.

13. Gewogen gemiddelde

Ieder uur (stroom) en iedere dag (gas) gelden er verschillende verbruikstarieven. Ook verschilt uw verbruik natuurlijk per uur en per dag. Om tot een gewogen gemiddelde te komen wordt voor ieder uur* (stroom) en voor iedere dag (gas) het verbruik vermenigvuldigd met het op dat moment geldende tarief. Dit geeft de verbruikskosten per uur of per dag. Al deze verbruikskosten worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door het totaalverbruik over die periode.
* Vanaf juni 2025 gelden er voor stroom zelfs kwartierprijzen op de energiemarkt.

14. Totaalbedrag

Het totaalbedrag op deze pagina is het verschil tussen de verwachte kosten en de werkelijk kosten. In het voorbeeld zou de klant dus €12,90 terugkrijgen.

Veelgestelde vragen
Schuldhulpverlenging2024-06-20T14:58:46+02:00

Lukt het u niet meer om de openstaande bedragen tijdig te voldoen? Dan kunt u alsnog voorkomen dat wij de energielevering stoppen. Klik hier voor alle informatie over schuldhulpverlenging.

Waarom heb ik mijn maandelijkse factuur niet ontvangen?2024-06-20T10:10:35+02:00

Wij versturen vanaf mei 2020 geen facturen meer naar klanten die voor automatische incasso hebben gekozen. Uw facturen zijn altijd terug te vinden op uw Mijn Innova. Wilt u elke maand alsnog een melding ontvangen dat uw factuur klaarstaat in uw Mijn Innova? Vink deze optie aan in uw Mijn Innova.

Wanneer ontvang ik mijn cashback?2024-06-19T16:18:19+02:00

De cashback is niet meegenomen op de jaarnota. Als de cashback actie op u van toepassing is, dan ontvangt u hier een aparte nota voor. Deze ontvangt u wanneer het eerste jaar van uw contract is verstreken.

Hoe hoog is mijn cashback?2024-06-19T16:17:01+02:00

De hoogte van uw cashback hangt af van het type contract dat u heeft. Het bedrag van uw cashback vindt u dan ook terug in de bevestigingsbrief van uw contract.

Bij een contract voor 1 jaar wordt de cashback aan het eind van het contractjaar in één keer aan u uitbetaald. Bij een contract voor 3 jaar zal het bedrag in 3 delen aan het eind van elk contractjaar aan uw worden uitbetaald.

Waarom moet ik mijn cashback terugbetalen?2024-06-19T16:12:49+02:00

Als u uw contract bij ons vroegtijdig beëindigd, vervalt uw recht op de cashback volledig. De door ons reeds uitbetaalde cashback dient dan door u te worden terugbetaald.

Wanneer moet ik bijbetalen?2024-06-19T15:30:53+02:00

Het kan voorkomen dus u moet bijbetalen naar aanleiding van uw jaar- of eindnota. Dat betekent dat uw termijnbedrag niet dekkend was voor uw verbruik. Dat kan de volgende oorzaken hebben:

• Uw stroom- en/of gasverbruik ligt hoger dan verwacht of ingeschat;

• Het termijnbedrag is verlaagd terwijl uw verbruik niet omlaag is gegaan;

• U heeft minder elektriciteit teruggeleverd dan verwacht of ingeschat;

• De meterstanden die u aan ons heeft doorgegeven niet kloppen;

• Wij geen meterstanden van u hebben ontvangen en daarom de standen hebben moeten schatten op basis van uw historisch jaarverbruik.

Waarom is mijn termijnbedrag aangepast?2024-06-19T15:25:55+02:00

Vanaf het moment dat wij de levering zijn gestart, ontvangt u na elke 12 maanden een jaarnota. Naar aanleiding van het verbruik op uw jaarnota berekenen we automatisch een nieuwe passend termijnbedrag.

U kunt uw jaarnota’s inzien via Mijn Innova.

Betalingsregeling2024-06-19T13:31:23+02:00

Als u krap bij kas zit, proberen wij er graag samen met u uit te komen. Wij treffen betalingsregelingen voor jaar- en eindafrekeningen of eventuele correcties hiervan. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Voor termijnnota’s kunt u geen betalingsregeling treffen. Dit bedrag komt immers iedere maand terug en het treffen van een regeling voor één nota is hierin geen oplossing. Wanneer u een termijnnota niet op tijd kunt betalen horen wij dit graag van u zodat wij eventueel de vervaldatum van de nota kunnen verzetten.

Go to Top